Enlaces accesibilidad
Loteria de Nadal

Quantes vegades ha tocat la loteria a Catalunya?

  • Barcelona concentra la meitat dels primers premis de tot Catalunya
  • Catalunya gastarà més de 404 milions d’euros en el sorteig de 2020
  • La despesa mitjana a Espanya serà de 65,66 euros per persona, una mica menys que l’any passat

Per

Fa més de 200 anys que se celebra el Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal, el més esperat i el més desitjat per moltíssimes persones. Al llarg de tot aquest temps, la sort ha estat més generosa a unes ciutats que a unes altres. Catalunya ha estat afortunada en nombroses ocasions, 83 en total, la meitat de les quals a la ciutat de Barcelona, 42 vegades. L’últim cop va ser l’any passat.

A Madrid toca el doble que a Barcelona

En 26 ocasions ha tocat a la resta de la província de Barcelona, 7 a la de Lleida, 5 a la de Girona, i 3 a la de Tarragona, però mai ha tocat a les últimes dues ciutats. Madrid és la ciutat d’Espanya més agraciada en aquest sorteig on el primer premi ha caigut en 80 ocasions, el doble que a Barcelona.

Durant tres anys seguits la sort va visitar Barcelona (1962, 1963 i 1964) i al 1992, l’any de celebració dels Jocs Olímpics, també va tocar. A la província de Barcelona, les localitats on més ha caigut la loteria de Nadal han estat Vic, amb quatre premis (1972, 1988, 2005 i 2007) i Sabadell (1969, 1998 i 2018).

La despesa a Catalunya

Pel sorteig del proper 22 de desembre, s’estima que Catalunya gastarà més de 404 milions d’euros en aquest sorteig. Tindrà una consignació de 2.020.951 bitllets, és a dir, l’estimació de bitllets que Loterías y Apuestas del Estado reserva per a vendre a cada província. Això suposa 52,66€ per habitant, dos euros menys respecte la despesa mitjana de l’any passat, una tendència que es repeteix a la restat de l’estat, on la despesa mitjana serà de 65,66 euros per persona, una mica menys que l’any passat.

Per províncies, Lleida té una consignació de 108,03€, Tarragona la tindrà de 41,66€ i Girona de 37,76€. En total es calcula que Catalunya serà la tercera comunitat en despesa amb 404,01 milions, per darrera de Madrid, amb 515,3, i d’Andalusia, amb 438 milions.

Administracions amb sort

Probablement, les dues administracions de loteria que més han repartit la sort a Catalunya són Valdés, a Barcelona, i La Bruixa d’Or, a Sort. Valdés és un dels establiments de loteria més emblemàtics, és el més antic de Catalunya i el més antic que regenta la mateixa família a tot Espanya. Actualment, la tercera generació està al capdavant d’una de les administracions que més premis ha repartit mai a Espanya. Un negoci familiar que porta més de 100 anys compartint il·lusions amb els seus clients, una de les quatre administracions espanyoles que ha repartit més premis. Ha donat el primer premi en set ocasions, l’última al 1998.

Per la seva banda, La Bruixa d’Or és una de les administracions que més dècims ven, tant a través de la finestreta a Sort com per Internet. És un establiment que en molt pocs anys ha assolit molta reputació i ressò mediàtic pels nombrosos i importants premis que ha repartit. Avui dia, aquesta administració factura aproximadament el 0,7% del total de la loteria nacional espanyola. L’èxit aconseguit a través de la loteria li ha permès diversificar les seves activitats i patrocinar equips de bàsquet, pilots de carreres i productes d’alimentació.