Enlaces accesibilidad
Loteria de Nadal 2020

Un autobús ACLO simbolitza la Barcelona dels anys 50 en l'anunci de la Loteria de Nadal

Per
L'autobús pertany a la firma anglesa ACLO i es va fabricar el 1948 TMB
L'autobús pertany a la firma anglesa ACLO i es va fabricar el 1948 TMB

Roque baixa d'un autobús vermell de dos pisos a la Via Laietana per a poder trobar-se amb la seva núvia Marta i compartir un dècim de Loteria de Nadal. En aquesta seqüència de l'anunci nadalenc, el transport urbà no passa desapercebut en una Barcelona dels anys cinquanta.

Es tracta d'un vehicle construït per la marca anglesa ACLO (AEC) l'any 1948. La seva carrosseria es va realitzar en els tallers de l'empresa 'Carde y Escoriaza' de Saragossa. Pertany al primer lot de 50 unitats de la sèrie 400, que originàriament eren de color vermell i crema. Més tard, en els anys seixanta, van passar a ser blaus.

Va fer la línia del 'Zoobus'

L'autobús es va retirar de la circulació l’any 1965 i va romandre guardat en una cotxera. Es va restaurar en dues ocasions, la primera va ser en 1978 i “va passar de ser una línia de transport regular a una línia turística”, ja que "feia el recorregut entre Plaça de Catalunya i el zoològic de Barcelona. Per aquest motiu, la línia s’anomenava Zoobus, afirma a Rtve.es la tècnica de patrimoni històric de la Fundació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), María José Muñoz.

Motor original

En 1989, davant la necessitat de restaurar-lo de nou, es va tornar a retirar una altra vegada del servei. En 1996 es va traslladar al Museu de Castellar de n'Hug, on va romandre fins a l'any 2006. Quatre anys després es va fer una segona restauració “molt més completa que la primera. El motor és l'original, el que tenia el vehicle quan va començar a circular en 1949”, ha assegurat Muñoz.

Un model únic per a l'anunci

El 25 d'octubre a les 6.00 del matí va ser el moment en el qual l'autobús històric participava en la seqüència de l'espot. “Va fer un recorregut molt curt per la Via Laietana, no hi havia trànsit i el rodatge va ser segons el previst”, ha indicat la tècnica de Patrimoni.

El autobus pertany al primer lot de 50 unitats de la sèrie 400, que originàriament eren de color vermell i crema TMB

El autobus pertany al primer lot de 50 unitats de la sèrie 400, que originàriament eren de color vermell i crema TMB

L'anunci repassa diferents èpoques de la història d'Espanya mostrant com la Grossa de Nadal ha servit per a compartir il·lusió i esperança, i en aquesta dècada concreta el vehicle “recrea totalment l'ambient de la Barcelona dels anys cinquanta”, ha agregat.

Des de la seva última restauració fa deu anys, el vehicle de dos pisos ha participat en diferents activitats, com el Ral·li d'Autobusos Clàssics, que es realitza cada any a Barcelona. L'anunci de Loteria de Nadal d'enguany és la seva primera participació en rodatges de publicitat i també de cinema.

Per als que desitgin viatjar a la dècada dels cinquanta a través d'aquest autobús el poden fer, encara que sigui per unes hores, ja que es troba en lloguer a través d'un servei que facilita TMB.