Els indicadors de la covid-19 a Catalunya empitjoren de forma alarmant
- La velocitat de contagi supera l'1 per primera vegada en mes i mig
- Els experts recomanen fer marxa enrere en la desescalda
- El Govern prefereix esperar "uns dies" a veure l'evolució de les dades
L'evolució de la Covid-19 no convida a l'optimisme. El mateix Govern havia alertat que si l'Rt superava l'1 volia dir que el virus tornava a estar en expansió. En el món científic hi ha l'opinió pràcticament unànime que l'única alternativa per evitar una sobresaturació als hospitals és fer marxa enrere en el pla de desescalada. És l'opinió de l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Alex Arenas que assegura que els tests voluntaris no han funcionat. Adverteix que "ara ja no hi ha marge de maniobra i la situació és molt preocupant".
En la mateixa línia l'investigador de la UPC, Daniel López Codina apunta que "Com més aviat comencem la marxa enrere en la desescalada millor".
El Govern prefereix esperar "uns dies" per fer marxa enrere
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que "hi haurà Nadal" però ha demanat esperar "uns dies" per considerar canvis al pla previst. De fet, l'executiu manté que aquest cap de setmana el confinament perimetral passarà a ser comarcal.alerta de l'evolució del virus però anima a consumir a la restauració: "Res fa pensar que no puguem anar al bar". Budó assegura que "hi haurà Nadal" però demana esperar "uns dies" per considerar canvis al pla previst.
Tests en carpes a l'entrada dels centres comercials
De la seva banda, Oriol Mitjà, epidemiòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol, vol impulsar, amb la Cambra de Barcelona, la instal·lació de carpes als centres comercials de la ciutat per fer tests massius els propers dies 22, 23 i 24 de desembre.
Així, explica, es podria millorar la seguretat de cara a les celebracions nadalenques. Afirma que davant la pandèmia hi ha dues opcions: tancar-ho tot o fer els màxims tests possibles per controlar casos assimptomàtics i evitar contagis.
En risc la desescalada
Tot just una setmana després del pont de la Puríssima, els indicadors de Salut sobre l'evolució de la Covid-19 a Catalunya conviden a la preocupació. En les darreres 24 hores la velocitat de propagació, l'Rt, s'ha disparat i ha passat del 0,94 notificat dilluns a l'1,11 d'aquest dimarts. El risc de rebrot també puja considerablement, ho fa 38 punts, fins als 219, i la incidència a 14 dies s'eleva de 206,22 a 211,77. La velocitat de contagi se situa doncs, molt per sobre del límit que havia marcat el mateix govern per fer marxa enrere en la desescalada.
El que tampoc afluixa són els nous casos i la pressió als hospitals. Segons Salut en les darreres hores s'han declarat 1.886 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 328.943 des de l'inici de la pandèmia. El 4,51% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.
Pel que fa a la pressió hospitalària, ara hi ha 1.511 pacients ingressats amb covid-19. Són només 8 menys que en l'anterior balanç, i 351 persones a l'UCI, 7 més. També s'ha informat de 39 noves morts i el total és de 16.432.