Enlaces accesibilidad
Cafè d'Idees

Oriol Mitjà proposa muntar carpes a Barcelona per fer tests massius abans de Nadal

  • Es podran fer durant els dies 22, 23 i 24 de desembre a diferents centres comercials "ja que no es poden fer a les farmàcies"

Assegura que Salut va enviar circulars a residències demanant contenció a l'hora de derivar malalts als hospitals

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Oriol Mitjà proposa muntar carpes a Barcelona per fer tests massius

L'epidemiòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, considera clau fer "molts testos massius" per anar buscar els contagis de covid-19 entre la població. La seva aposta, prou coneguda, és que les farmàcies puguin fer les proves d'antígens, però ni el Ministeri de Sanitat ni el Departament de Salut han autoritzat aquesta mesura. Davant d'aquesta situació, Mitjà vol impulsar, juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona, la instal·lació de carpes als centres comercials de la ciutat per fer tests massius els propers dies 22, 23 i 24 de desembre. Així, explica, es podria millorar la seguretat de cara a les celebracions nadalenques. Durant l'entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, Mitjà ha explicat que només hi ha dues opcions per tractar una pandèmia: tancar-ho tot o fer els màxims tests possibles per controlar casos assimptomàtics i evitar contagis.

Govern "atemorit" i amb falta humilitat

L'epidemiòleg ha criticat durament la gestió de la Generalitat i, molt especial, les conselleries en mans d'ERC. Creu que la gestió en àrees com Salut o les residències "es podria haver fet molt millor" i ha acusat els seus consellers de "falta d'humilitat" i de no deixar-se assessorar. De manera més general, ha criticat que els polítics siguin "reticents i poc valents" a aplicar noves eines i processos per frenar la pandèmia.

"Van enviar circulars per demanar contenció a les residències"

Oriol Mitjà ha estat especial crític amb la gestió de les residència de gent gran. Ha definit com "un autèntic desastre" la prevenció que s'ha fet per evitar que el virus hi entrés i ha fet una dura acusació. Assegura que hi ha evidències que el Govern català, i d'altres, van enviar circulars durant la primera onada demanant a les residències que es "continguessin" a l'hora d'enviar malalts a centres hospitalaris. Assegura que "van morir persones que en una situació de normalitat i més recursos no haurien mort".

El brot de Tremp es podia evitar

Preguntat per la gestió de les residències durant aquesta segona onada del coronavirus, l'epidemiòleg de Can Ruti ha tornat a insistir en la necessitat de fer testos massius. Però no només als sanitaris i residents. També als familiars que els van a visitar. Un fet, diu, que no s'ha fet i que ha provocat casos greus com el de la residència de Tremp, amb més d'una cinquantena de morts fins ara. Una situació que, segons diu, era evitable.

Eleccions el 14F i Mobile World Congress al juny?

L'epidemiòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol ha qüestionat la celebració de les eleccions catalanes el proper 14 de febrer. "Dependrà molt de com vagin les festes nadalenques", ha afirmat. Mitjà ha recordat que va ser dels primers en demanar la suspensió del Mobile World Congress el febrer de 2020, i insisteix: segons les dades dels 15 dies anteriors, es podrà confirmar si es fa o no aquest juny de 2021.

Alts i baixos emocionals

Oriol Mitjà ha reconegut haver patit molts alts i baixos emocionals per la tensió i el dia a dia. S'ha definit com "una persona d'ideologia d'esquerres", tot i les dures crítiques a ERC, i ha matisat que quan ha parlat bé de la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, no estava defensant JxCat. "Només a ella", ha assegurat. Assegura que no té cap ambició de fama ni de poder i que espera poder tornar aviat a Papau i Nova Guinea per seguir amb la seva vida.