Enlaces accesibilidad
En perill el Nadal

El Govern ajorna a aquest divendres les noves restriccions

  • El Procicat s'ha reunit aquest dijous a la tarda per preparar les mesures
  • La consellera Vergés parla de mesures "impopulars"
  • La velocitat de contagi puja a 1,34 i es dispara fins als 274 punts el risc de rebrot

Per
El Govern alerta d'un enduriment del pla de Nadal si es manté l'evolució de la pandèmia

El Govern ha decidit ajornar la roda de premsa per comunicar les noves restriccions que s'aplicaran davant de l'augment de contagis de covid-19. El Procicat s'ha reunit aquest dijous per abordar la situació. El mateix vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ja havia apuntat que les noves mesures es comunicarien entre dijous i divendres al matí. Aragonès ja havia advertit que no li "tremolarà el pols" si cal "fer un pas enrere" i aplicar noves restriccions per contenir els contagis de COVID-19 a Catalunya: "Cal frenar com sigui", ha advertit. "No anem bé. Hem de parlar amb tota claredat i franquesa, la ciutadania mereix que se'ls tracti com a persones adultes i corresponsables", apuntava.

Vergés demana comprensió davant mesures impopulars

També la consellera de Salut, Alba Vergés, ha avisat que les decisions podrien ser "impopulars", i ha demanat que ningú s'ho prengui com un "càstig". El Govern recularà en la reobertura per l'empitjorament de les dades dels últims dies.

L'evolució negativa de la Covid-19 a Catalunya continua desbocada

El mateix Govern havia alertat que si l'Rt superava l'1 volia dir que el virus tornava a estar en expansió. En les darreres hores el risc de rebrot s’ha disparat 29 punts més, arribant als 274. La velocitat de contagi de l’epidèmia tampoc dona treva i ha escalat 12 centèsimes més fins a l'1,34 i la incidència acumulada se situa en els 219 casos.

Pel que fa al nombre de casos, Salut ha notificat 2.146 nous positius i 30 noves defuncions. També creix la pressió hospitalària. Avui hi ha 56 ingressats més als hospitals amb un total de 1.532. Els pacients a les UCI es mantenen en els 345.

Sánchez obra la porta a endurir les restriccions per Nadal

Al Congrés dels Diputats el president del Govern Pedro Sánchez ha assegurat que preocupa l'increment dels contagis en els últims dies i ha obert les portes a endurir les restriccions de cara a Nadal. En aquest sentit ha anunciat que així ho comunicarà a les Comunitats Autònomes si arriba el moment.

Sánchez ha comparegut davant el ple a petició pròpia per a explicar la gestió de la pandèmia, com transcorre l'estat d'alarma i per a informar dels consells europeus d'octubre i desembre, després que finalment s'han desbloquejat les ajudes comunitàries per combatre l’emergència social.

El món científic partidari de recuperar les restriccions

En el món científic hi ha l'opinió pràcticament unànime que l'única alternativa per evitar una sobresaturació als hospitals és fer marxa enrere en el pla de desescalada. És l'opinió de l'investigador de la UPC, Daniel López Codina ha apuntat al Cafè d'idees que "Com més aviat comencem la marxa enrere en la desescalada millor".

En la mateixa línia, l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Álex Arenas, assegura que els tests voluntaris no han funcionat. Adverteix que "ara ja no hi ha marge de maniobra i la situació és molt preocupant".