Enlaces accesibilidad
Premis Gaudí

La pandèmia retarda els premis Gaudí fins al mes de març

  • Seixanta produccions candidates als premis del cinema català
  • Isona Passola critica uns pressupostos "exageradament baixos"

Per
Carlos Marqués Marcet rep el Premi Gaudí a la millor pel·lícula per 'Els dies que vindran', durant el lliurament dels XII Premis Gaudí que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català, a Barcelona.
Carlos Marqués Marcet rep el Premi Gaudí a la millor pel·lícula per 'Els dies que vindran', durant el lliurament dels XII Premis Gaudí que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català, a Barcelona.

L'Acadèmia del Cinema Català ha anunciat que la gala dels XIII Premis Gaudí es durà a terme el 21 de març, a causa de la pandèmia, en lloc de finals de gener com acostumava a celebrar-se.

Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català i organitzadora dels premis, ha dit aquest dimecres en la presentació de les pel·lícules candidates que "la situació sanitària decidirà si es pot fer presencialment, si amb un aforament reduït o si s'ha de celebrar telemàticament". Serà el 28 de gener quan es coneguin les candidates definitives.

Aquest dimarts arrenca la primera ronda de votacions dels Premis Gaudí, que romandrà oberta fins al 18 de gener, i en la qual competeixen 60 títols -32 llargmetratges de ficció, deu documentals, quatre pel·lícules per a televisió i 14 curtmetratges-. La lectura de les nominacions, prèvia a l'inici de la segona votació dels acadèmics, serà el 28 de gener a la Pedrera de Barcelona, i el lliurament dels premis el 21 de març a l'Auditori del Fòrum CCIB.

L'encarregada de la producció de la gala serà El Terrat que ja ho va ser en 2018 i realitzarà un homenatge dirigit per Enric Cambray, codirector de les últimes dues gales dels Goya, a les sales de cinema.

XIII Premis Gaudí

XIII Premis Gaudí RTVE Catalunya

La situació crítica del cinema en llengua catalana

Passola anima a la indústria catalana "que podria ser molt potent" per a situar a Catalunya com un focus de producció i d'atracció de rodatges.

La presència de només sis pel·lícules en català es deu, en paraules de Passola, al fet que els pressupostos "són exageradament baixos": "La mitjana de les pel·lícules en català ronda els 750.000 euros quan aquesta mateixa mitjana en pel·lícules europees és de 3,2 milions", ha declarat, culpant de la situació a l'"abandó horrorós" del Govern i de TV3 de la producció de ficció: "Si el Govern vol ser mínimament competitiu en el sector de l'audiovisual, ha de garantir un mínim de pel·lícules en català a TV3". Enguany, segons va anunciar Passola, es destinaran 6 milions a la televisió pública catalana per a realitzar ficció: "Fa 10 anys es destinaven 60 milions, ara mateix estàvem a zero", ha subratllat.

Candidats

Les produccions candidates seran 60, agrupades en 6 pel·lícules de ficció en català -La vampira de Barcelona, de Lluís Danés; L'ofrena, de Ventura Durall; La dona il·legal, de Ramon Térmens; Terra de telers, de Joan Frank Charansonnet; Les dues nits d'ahir, de Pau Cruanyes i Gerard Vidal, i Bronko, d'Isaac Ulam- i 20 en castellà, entre les quals A Stormy Night, de David Moragas, La boda de Rosa, d' Iciar Bollain, Baby, de Juanma Bajo Ulloa o Sentimental, de Cesc Gay. Hi haurà sis pel·lícules europees, com Sorry We Missed You, del britànic Ken Loach, o Little Joe, de l'alemanya Jessica Hausner; 10 documentals, entre els quals ¿Puedes oírme?, de Pedro Ballesteros; The Mystery of the Pink Flamingo, de Javier Polo; La mami, de Laura Herrero, o Pa'tras ni pa'tomar impulso, de Lupe Pérez García. Sis pel·lícules per televisió (El crèdit, Èxode, La fossa i La mort de Guillem) i 14 curtmetratges.