Enlaces accesibilidad
Eutanàsia

Així serà la nova llei de l'eutanàsia

  • La Llei orgànica de l'eutanàsia converteix l'Estat en el sisè país que la legalitza

Cada Comunitat Autònoma tindrà una comissió formada per metges i juristes

Per
La Llei orgànica de l'eutanàsia converteix l'Estat en el sisè país que la legalitza
La Llei orgànica de l'eutanàsia converteix l'Estat en el sisè país que la legalitza

Espanya se suma al grup de països que accepta, facilita i regula l'eutanàsia, la llei que ajuda a les persones en condicions de malaltia crònica a posar fi a la seva vida.

Qui pot demanar-la?

La nova llei que va ser aprovada aquest dijous, està dirigida a aquelles persones majors d'edat amb la nacionalitat espanyola que pateixin una malaltia greu i incurable o un patiment que causi "un sofriment físic o psíquic intolerable" sense possibilitat de curació o millora. Aquestes persones podran a partir d'ara sol·licitar ajuda mèdica per a morir a través del Sistema Nacional de Salut.

La persona que vulgui prendre aquesta decisió ha d'estar en plena capacitat de decidir per si mateix i informada correctament sobre el procés i el que això comporta. En el cas que el pacient no es trobi en el ple ús de les seves facultats ni pugui prestar la seva conformitat lliure, voluntària i conscient ha d'haver subscrit amb anterioritat un document d'instruccions, testament vital, voluntats anticipades o documents equivalents.

Com és el procés?

El pacient haurà de confirmar la seva voluntat de morir almenys en quatre ocasions al llarg del procés i en qualsevol moment podrà tirar-se enrere o ajornar l'eutanàsia. A partir de la sol·licitud del pacient sobre la seva voluntat perquè l'ajudin a morir, el professional, tindrà deu dies per a decidir si seguir aquest procés o no. Per a regular això, cada comunitat autònoma tindrà una Comissió d'Avaluació i Seguiment formada per metges i juristes per a un primer control i després es realitzarà un segon revisant tot l'anterior.

La mort

Després de la signatura del consentiment informat, el pacient haurà de comunicar al metge responsable com desitja rebre la prestació d'ajuda per a morir. Pot triar entre una substància administrada directament pel personal mèdic o autosubministrar-se-la ell mateix. En tots dos casos, tant el metge com la resta de professionals sanitaris estaran amb el pacient fins al moment de la seva defunció. I el procés podrà realitzar-se en un centre sanitari o al domicili del malalt.

Petició de legalització de l'eutanàsia

Petició de legalització de l'eutanàsia

Partits a favor i en contra

El Congrés aprova la llei de l'eutanàsia amb els vots de la majoria de la investidura i PP, Vox i UPN hi voten en contra assegurant que la llei "empeny" els pacients al suïcidi.

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per 198 vots a favor, 138 en contra i dues abstencions la Llei orgànica de l'eutanàsia que permet la mort assistida i converteix l'Estat en el sisè país que la legalitza (per darrere d'Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia). La llei ha obtingut els vots del PSOE, Podem, Cs, ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís, BNG, forces que han recordat que la llei no obliga ningú sinó que ofereix als pacients en situació irresoluble la possibilitat de morir dignament. Per contra, PP, Vox i UPN han denunciat el que consideren una llei "inoportuna i inconstitucional".