Enlaces accesibilidad
Restriccions

Què es pot fer i què no durant les festes de Nadal

  • Protecció Civil demana molta prudència en la mobilitat durant les festes de Nadal
  • Per desplaçar-se entre el 23 de desembre i el 6 de gener entre comarques o fora de Catalunya cal portar un dels certificats del Departament d'Interior
  • La nit del 24 al 25 de desembre i la nit de Cap d'Any el toc de queda s'allarga fins a la 1 de la matinada

Per
Àpats de Nadal en pandèmia fent videotrucada
Àpats de Nadal en pandèmia

Les dades de la pandèmia no són bones i els contagis creixen cada dia més. Les vacances de Nadal, i els àpats familiars per aquestes dates, fan témer que hi pot haver una tercera onada important de cara al gener si no es prenen les mesures adequades. Aquestes són les normes en vigor en aquest moment:

Mobilitat

A partir del dimecres 23 de desembre i fins al 6 de gener, es podrà sortir de la comarca per visitar familiars o persones properes i també si el grup bombolla es desplaça a una altra residència. Per fer-ho caldrà portar el certificat d’autoresponsabilitat del Departament d’Interior. Les autoritats incideixen en la necessitat de complir el confinament perimetral i el toc de queda. No fer-ho està sancionat amb multes de fins a 6.000 euros.

Certificat d'autoresponsabilitat per Nadal

Certificat d'autoresponsabilitat per Nadal

El certificat és útil per a desplaçaments en vehicle i també a peu. Especialment si es fan lluny del domicili. Pot ser requerit només pels agents de policia. Tot i que no et poden multar per no portar-lo, caldrà certificar que l'activitat s'ajusta a les previstes per l'Estat. Pots portar el document imprès o en un dispositiu mòbil.

Tot i les excepcions permeses, les autoritats recomanen reduir al màxim la mobilitat durant aquestes festes de Nadal per frenar els contagis de la Covid-19, ja que les xifres no són bones.

Aquesta norma general de mobilitat no s'aplica però a la Cerdanya i el Ripollès. Totes dues comarques queden tancades perimetralment durant 15 dies. La restricció serà d'entrada i sortida de les dues comarques i ni la visita a familiars ni el desplaçament a segones residències seran excepcions per saltar-se-la.

Reunions familiars

Les trobades queden limitades a 6 persones, menys els dies festius, que s'amplien a 10 com a màxim, de dues bombolles de convivència. L'excepció a la norma serà a la Cerdanya i al Ripollès, on les reunions continuaran sent de 6 persones com a màxim també durant els dies festius; igualment no es podran barrejar més de dues bombolles de convivència.

Festes de Nadal en pandèmia

Festes de Nadal en pandèmia

Toc de queda

El toc de queda nocturn també s'adapta a Nadal, ja que la nit del 24 al 25 de desembre i la nit de Cap d'Any s'allargarà fins a la 1 de la matinada. La nit de Reis, del 5 al 6 de gener, també serà una excepció, ja que no hi haurà reducció de la mobilitat nocturna fins a les 23 hores. La resta de dies continuarà sent fins les 22 hores.

Restauració

Bars i restaurants només poden obrir per servir esmorzars (de 7.30 a 9.30), dinars (de 13.30 a 15.30) i sopars només per emportar (de 19.00 a 22.00). El servei a domicili es permet fins a les 23.00. Els clients han de portar mascareta i només se la poden treure per menjar o beure. Hi ha d'haver un màxim de quatre persones per taula, però poden ser sis si els integrants són d'una mateixa bombolla. Els dies festius, però, està permès que les taules siguin de sis persones. Entre taules hi ha d'haver dos metres de distància. Les terrasses estan obertes, i a l'interior dels locals no es pot superar el 30% de la seva capacitat. Els restaurants dels hotels, però, poden servir sopar "exclusivament a les persones allotjades".

A les comarques del Ripollès i la Cerdanya, els locals de restauració queden tancats al públic, tant els interiors com les terrasses, i només funcionaran per a fer menjar per emportar o servir a domicili.

Comerç

Es mantenen els centres comercials oberts amb un aforament del 30%, però no els locals de restauració que hi hagi als centres comercials. Es mantenen les restriccions actuals d'aforament al petit comerç.

Al Ripollès i la Cerdanya les botigues de primera necessitat -de menjar, beure, productes higiènics- poden restar obertes. Els comerços de 800 metres o inferiors poden funcionar amb un aforament limitat inferior al 30%.

Hostaleria

Així com es permet desplaçar-se a les segones residències, una bombolla de convivència també pot moure's de la seva comarca si és passar uns dies a un hotel o una casa de turisme rural.

Els hotels, cases rurals i allotjaments acreditats a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès poden estar oberts per als clients que ja estiguin ara a la comarca, segons el Govern.

Cultura i centres de culte

Les activitats culturals tenen un límit d'aforament del 50%. Als centres de culte es permet un 30% de l'aforament.

Esport

Les activitats físiques d'alta intensitat que no es poden fer amb mascareta només es poden fer a l'exterior. Hi ha un aforament del 50% en esdeveniments a l'aire lliure i del 30% en espais tancats.

Al Ripollès i la Cerdanya els gimnasos quedaran tancats del tot fins al 6 de gener. Les instal·lacions esportives a l'aire lliure, però, seguiran obertes com a la resta del país.

Protecció Civil demana prudència

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha demanat molta prudència en la mobilitat durant aquestes festes de Nadal i demana reduir la mobilitat al màxim.