Enlaces accesibilidad
Covid-19

Àpats de Nadal en temps de pandèmia

  • Aquest any és important seguir les recomanacions per evitar una tercera onada
  • Altres tipus d’activitats hauran de substituir el tradicional Nadal
  • La consellera Alba Vergés ens ha explicat com hauran de ser els àpats de Nadal amb les restriccions existents per la pandèmia

Per
Recomanacions per Nadal 2020

Aquest Nadal a Catalunya es recomana que les trobades siguin amb poques persones, màxim 10, i en dues bombolles de convivència segons ha declarat la consellera de Salut Alba Vergés. És important seguir recomanacions com: utilitzar sempre la mascareta, rentar-se les mans amb regularitat i mantenir la distància de seguretat. Amb les xifres que ara hi ha sobre la taula, Protecció Civil recorda que hi ha altres maneres de celebrar Nadal com per exemple sortir a la muntanya o fer un volt.

S'amplia el toc de queda

Cal recordar també que el toc de queda s'amplia fins la 1 de la matinada la nit del 24 al 25 de desembre i la nit de Cap d'Any.  La nit de Reis, del 5 al 6 de gener, també serà una excepció, ja que no hi haurà reducció de la mobilitat nocturna fins a les 23 hores.

Àpats de Nadal durant la pandèmia

Àpats de Nadal durant la pandèmia

Isabel Ferrer, directora general de Protecció Civil afirma: "Hem de pensar en altres activitats que ens permetin estar en contacte amb les persones que ens estimem". Si no tenim altre remei que fer-ho dins de casa i ens escalfem amb bomba de calor, l'aparell ha de fer entrar aire de l'exterior tota l'estona. Les finestres han d'estar obertes uns 20 centímetres i crear corrent d'aire constantment. I s'ha de ser encara més estricte amb la distància de seguretat a taula entre els dos grups de convivència.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado detalla també una sèrie de recomanacions de cara als àpats.

Ventilació constant

A l'exterior per tant, el risc de contagi es redueix moltíssim. Val la pena sortir al balcó o a la terrassa diversos cops o fer part de l'àpat allà. És important també que aquest no sigui compartit. Que tothom tingui el menjar en el seu plat de manera individual i que no es comparteixin safates.

L'OMS recorda que a les persones d'edat avançada o vulnerables els pot resultar difícil o incòmode demanar als seus familiars que es mantinguin allunyats físicament i respectin la distància de seguretat. Per això recomana a tothom que es tinguin en compte les seves necessitats i que no posi en perill la seva seguretat.

Segons l’organisme, les festes de Nadal comporten un risc especialment greu perquè posen en contacte persones de diverses edats i generacions i perquè, pel fet d’estar en família, no es respecten les mesures de prevenció contra el covid. Per això demana que ningú subestimi la importància de les seves decisions i del seu poder com a individu, com a família i com a membre d’una comunitat per aturar la pandèmia.