Enlaces accesibilidad
Missatge de Nadal

Felip VI afirma que els "principis ètics i morals" estan per sobre de "consideracions familiars"

  • El rei crida a preservar els "principis ètics i morals" que "obliguen a tothom, sense excepcions"
  • Apel·la a fer front "amb determinació" a l'efecte de la pandèmia: "Ni el virus ni la crisi econòmica ens doblegaran"

Per
Mensaje de Navidad de Su Majestad el Rey de 2020

El rei Felip VI ha cridat a preservar, al costat dels "principis democràtics" i el "compliment de les lleis", els "principis morals i ètics que els ciutadans reclamen" i que, al seu parer, obliguen "a tots, sense excepcions i estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals i familiars".

Felipe VI afirma que todos "sin excepciones" debemos cumplir los "principios éticos y morales"

"Així ho he entès sempre en coherència amb les meves conviccions, amb la forma d'entendre les meves responsabilitats com a cap de l'Estat i amb l'esperit renovador que inspira el meu regnat des del primer dia", ha assenyalat el rei en el seu tradicional discurs nadalenc, el més esperat i amb més expectació des que va començar el seu regnat, després d'un any més que difícil per a la Monarquia.

Amb aquest discurs Felip VI ha fet un pas més en aquesta distància que ha anat marcant amb l'excap d'Estat- que finalment passarà el Nadal als Emirats Àrabs- i a qui en aquest moment la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga en tres peces per irregularitats fiscals, possibles comissions per l'AVE a la Meca i una presumpta fortuna en un paradís fiscal a l'illa de Jersey. Tot això enmig de la recent regularització fiscal de l'emèrit a Hisenda de 678.393,72 euros per evitar incórrer en un delicte fiscal, el que suposadament no cobriria la inviolabilitat que va tenir fins a la seva abdicació el 2014.

"Necessitem preservar els valors ètics que estan en les arrels de la nostra societat. Ja al 2014 en la meva proclamació davant les Corts Generals em vaig referir als principis morals i ètics que els ciutadans reclamen de les nostres conductes, uns principis que ens obliguen a tots, sense excepcions, i que estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals i familiars", han estat les paraules exactes del rei, en el tancament d'un any que va començar amb la renúncia a l'herència del seu pare, a què va retirar a més l'assignació pública del Pressupost de la Casa de Rei.

"Ni el virus ni la crisi econòmica ens doblegaran"

Felip VI ha tingut també, però paraules de record per als "milers de llars" amb un "buit impossible d'omplir per la mort dels seus éssers estimats" com a conseqüència d'una pandèmia que frega a Espanya els 50.000 morts, segons les xifres de Sanitat, tot i que l'excés de mortalitat detectat arriba a les 70.000 en el que va d'any; com també el missatge d'ànim per als ciutadans que lluiten contra la malaltia o les seves seqüeles des de casa, hospitals i residències.

"Ni el virus ni la crisi econòmica ens doblegaran", ha assenyalat el rei, per instar a no caure en el "desànim" i la "desconfiança" i fer una crida a afrontar el futur "amb determinació i confiança en nosaltres mateixos", després d'un 2020 "dur i difícil", que ha "afectat greument a l'economia, paralitzant o destruint empreses". El monarca ha assenyalat que el coronavirus ha portat "l'angoixa de l'atur, la precarietat i no poder cobrir les necessitats bàsiques o la tristesa d'haver d'abandonar un negoci a què heu dedicat vostra vida" i ara Espanya s'enfronta al repte "d'evitar que la crisi econòmica derivi en crisi social".