Què sabem de la vacuna de Pfizer i BioNTech?
- Els tests clínics estimen un 95% d'efectivitat de la vacuna
- La majoria de participants d'assajos ha patit efectes secundaris lleus
Després de deu mesos convivint amb la pandèmia aquest diumenge ha arribat la primera vacuna contra la Covid-19 anomenada Comirnaty. Ha estat desenvolupada per la farmacèutica estatunidenca Pfizer i el laboratori alemany BioNTech. Aquesta, és la primera vacuna que s'ha autoritzat al món per a vacunacions massives, i la seva arribada ha estat molt esperada per tal de posar fi a la pandèmia. També ha despertat molts dubtes sobre els seus efectes secundaris o sobre que se'n pot esperar.
Com s'administra?
La vacuna s'administra en dues dosis amb 3 setmanes de separació, 21 dies. La immunitat s'aconseguirà set dies després. S'injecta a la part superior del braç, directament al múscul.
És una tècnica única en vacunació, basada en l'ARN missatger. La part activa de la vacuna és una molècula d'ARN que han anomenat tozinameran, de la qual s'administren només 30 milionèsimes de gram en cada dosi. Aquesta molècula és la que dóna instruccions al cos per fabricar defenses contra l'espícula del virus. Ho aconsegueix fent que les cèl·lules produeixin l'espícula, i després és el sistema immunitari el que la identifica com a estranya i produeix anticossos i cèl·lules T per combatre-la.
Gràcies als assajos clínics provats en 44.000 persones voluntàries s'ha calculat que té un 95% d'efectivitat.
Qui es pot vacunar?
Aquesta vacuna només està recomanada per a persones majors de 16 anys. Hi ha previstos assajos per esbrinar com la metabolitzen els nens. Pel que fa a les dones embarassades de moment només hi ha dades en models animals, que no han detectat cap efecte perniciós.
Assajos clínics durant mínim 2 anys
Encara hi ha moltes coses que es desconeixen d'aquesta vacuna i de fins a quin punt pot protegir contra la Covid-19. Per exemple, no se sap si les persones vacunades poden ser infeccioses o no. Tampoc quant de temps durarà la protecció que genera al cos, i per això els assajos clínics continuaran durant com a mínim 2 anys més per saber-ho.
Efectes secundaris?
La majoria de persones que han participat en els assajos clínics han patit efectes secundaris, però la immensa majoria han estat lleus i han durat unes hores o pocs dies. Més del 80% va sentir un lleuger dolor al lloc de la punxada, dos de cada tres un cert cansament, i més de la meitat, mal de cap. També al voltant de la meitat van sentir dolor muscular o a les articulacions, el 32% calfreds i només en un 14% van tenir febre. Pel que fa als efectes secundaris greus, la xifra va ser molt baixa, el 0,6%.
Què necessito per a vacunar-me?
El primer pas que el pacient ha de dur a terme per a vacunar-se contra el coronavirus és signar un consentiment per escrit on accepta rebre el sèrum. Aquest document el facilitaran les CCAA. Així mateix, totes aquelles persones que rebin la vacuna quedaran registrades per raons de seguretat i per a evitar que es pugui repetir el procés per error. Aquest registre ajudarà a controlar els possibles efectes adversos de la vacuna que podrien aparèixer al llarg del procés. També quedaran anotades aquells que rebutgin immunitzar-se, amb la finalitat de conèixer les possibles raons de reticència en diferents grups de població, ha assenyalat Sanitat.