Enlaces accesibilidad

Les tradicions més curioses per donar la benvinguda a l'Any Nou arreu del món

  • A Dinamarca la vaixella és llançada contra les portes de les cases dels éssers estimats
  • Les campanades del Japó sonen 108 vegades, el nombre de pecats que habiten la ment humana

Per
Cap d'any a Austràlia
Cap d'any a Austràlia

L'any 2021 està a tocar i per acomiadar-nos d'aquest 2020 tan atípic hem recopilat tradicions bastant 'curioses' per donar la benvinguda a un nou any arreu del món.

Els 12 raïms

A Espanya, la tradició per rebre el nou any és prendre's 12 raïms al son de les 12 campanades que el rellotge marca a mitjanit, amb la finalitat de portar sort pels 12 mesos que té l'any.

Sopar llenties

A Itàlia és tradició sopar un plat de llenties per acomiadar l'any perquè es pensa que així el nou vindrà carregat d'abundància, riquesa i diners. Com més es mengi, més riquesa tindrem l'any proper.

Llenties a Itàlia

Llenties a Itàlia

Besar després de mitjanit

Als Estats Units i també en alguns països llatins com s'acostuma a veure a les pel·lícules, el primer que s'ha de fer després de celebrar l'entrada de l'any és triar a una persona i besar-la amb la finalitat d'atreure l'amor per al nou any.

Any Nou als EEUU

Any Nou als EEUU

Tocs de campanes

Les campanades del Japó no són com les que coneixem, s'anomenen "Joia no kane" i es toquen en els monestirs budistes. Amb elles es pretén acabar amb els pecats que poblen la ment humana, com la ira, l'enveja i el desig. 108 pecats i 108 campanades!

Any Nou a la Xina

Any Nou a la Xina

Pintar la porta de vermell

Els xinesos tenen una manera única de celebrar l'Any Nou, cada porta principal està pintada de vermell i simbolitza la felicitat i la bona fortuna. Als carrers se celebra amb desfilades de dracs i focs artificials, que allunyen els mals esperits.

Celebració de l'Any Nou a la Xina

Celebració de l'Any Nou a la Xina

Cremar 'el dolent'

En algunes regions de Mèxic, Perú o Veneçuela solen elaborar un ninot fet amb draps vells i emplenar-ho amb coets, en alguns casos, per calar-li foc i simbolitzar la crema del dolent que hi ha hagut l'any que ens deixa. En alguns països d'Europa, el foc i els focs artificials es llancen també per simbolitzar el mateix.

Llençar aigua

A Uruguai és costum la nit del 31 de desembre tirar una galleda d'aigua per la finestra per llançar amb ell les possibles males vibracions de la casa i deixar-la neta d'aquestes energies per a l'Any Nou.

Vestir roba interior de color vermell, groc o verd

Al nostre país i en molts països d'origen llatí, el costum de vestir amb roba interior d'algun d'aquests colors té molt de supersticiós perquè si un es decanta pel color vermell pel nou any, busca amor. Si tria el color groc, li interessa atreure diners i si prefereix el color verd, està buscant salut.

Fondre plom

A Alemanya i també Àustria és costum dur a terme l'anomenada com a 'Bleigieben' que consisteix a cremar una figura de plom sobre una cullera fins que es fon i el líquid s'aboca en un got d'aigua. La figura que resulti pronosticarà el que l'Any Nou et portarà.

Saltar per rebre l'any i trencar plats

A Dinamarca és tradició pujar-se'n a una cadira amb la primera campanada de nit de cap d'any i acabar saltant d'ella amb l'última per atreure la fortuna. La tradició de trencar plats també és molt coneguda, la vaixella és llançada contra les portes dels éssers estimats, que queden encantats amb l'acció, ja que representa afecte i bons presagis per a l'any següent.

Arribar el primer a casa d'amics i familiars

Es tracta del 'First Fúting' que se celebra a Londres i consisteix a arribar el primer a casa d'amics i familiars, després de les campanades, i ser el portador de la bona sort per a l'any que entra. Si a més, vas amb algun regal com a diners o menjar asseguren que no falta res d'això durant l'any.

La Deessa de la Mar

Una de les tradicions més típiques del Brasil, és anar a la platja de Copa Cabana i després dels focs artificials, cal honrar a la deessa de la mar Lemanjá. Per a això es llancen regals, com a polseres i collarets o flors i tot això mentre salten ones, un total de set. Per a entrar l'any nou ple de positivitat i agraïment.

Les apostes i el joc

Els grecs durant la nit de cap d'any juguen a les cartes, al pòquer o a altres jocs d'atzar amb la seva família. Però no es juga només per diversió, es juga apostant! El guanyador està content no sols per la seva victòria sinó perquè això significa que tindrà un any ple de sort i amb diners.

Any Nou a Grècia, joc i apostes

Any Nou a Grècia, joc i apostes