Enlaces accesibilidad

Salvador Illa farà campanya amb el lema 'Torna Catalunya'

  • Al vídeo de campanya, Illa aposta per "la Catalunya que parla i no crida, sense revenges, la del retrobament"
  • Miquel Iceta es perfila com a nou ministre de Política Territorial
  • Carolina Darias ocuparia la cartera de Salut que deixa vacant el nou cap de llista del PSC

Per
El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, presenta la campanya 'Torna Catalunya'

'Torna Catalunya'. Aquest és el lema que el PSC ha triat de cara a la campanya del 14-F per la qual comencen a escalfar motors l'endemà d'haver designat Salvador Illa com a candidat. Els socialistes confien que amb Illa podran "recollir confiances de tot l'espectre polític" i apunten que surten "a guanyar les eleccions". La viceprimera secretària del partit, Eva Granados, ha expressat que es vol reivindicar "una Catalunya rica i plena, orgullosa de si mateixa, admirada i no menystinguda", i també que "lluiti amb eficàcia contra la pandèmia, que tingui un projecte de recuperació econòmica i aposti pel retrobament entre ciutadans". Al vídeo de campanya, Illa aposta per "la Catalunya que parla i no crida, sense revenges, la del retrobament".

Salvador Illa accepta ser el candidat a la presidència de la Generalitat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, serà el candidat de PSC en les eleccions catalanes del 14 de febrer després que el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, hagi decidit fer un pas enrere. La Comissió Executiva del partit ho ha avalat per unanimitat i el Consell Nacional reunit de manera extraordinària ratificava la candidatura. En la seva intervenció, Salvador Illa ha acceptava l'encàrrec i deia “estar preparat per presidir Catalunya”.

Salvador Illa diu estar "preparat per presidir la Generalitat", amb l'aval de Miquel Iceta

El mateix Miquel Iceta va defensar, de la seva banda, la candidatura de l'actual ministre de Sanitat. "És el millor candidat amb l'actual context" assegura Iceta, que ha estat qui li ho ha proposat per "no deixar-se portar per l'inercia i plantejar una batalla per guanyar les eleccions com van fer Maragall i Montilla". El primer secretari dels socialistes catalans afegia que "no hauria pogut fer aquesta proposta sense l'ajuda del president Pedro Sánchez". Durant la trobada del Consell Nacional, Miquel Iceta i Salvador Illa s'han abraçat efusivament, enmig d'una ovació dels assistents.

Abraçada entre Miquel Iceta i Salvador Illa davant el Consell Nacional del PSC

Tant el PSOE com el mateix PSC havien descartat Illa

Tot i que el nom d'Illa feia mesos que sonava com a possible candidat per a les catalanes en lloc d'Iceta, tant la direcció de l'PSOE com el PSC i el mateix ministre de Sanitat havien negat aquesta possibilitat. El mateix Illa avalava la candidatura d’Iceta pel 14F.

Salvador Illa assegura que el candidat del PSC serà Miquel Iceta

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, també s’havia manifestat a principis d'octubre assegurant que "són debats ficticis que volen alimentar alguns que no estan per ajudar ni per sumar ni per treballar contra una pandèmia que res ens esperàvem que fos tan agressiva".

Allau de crítiques per deixar el ministeri enmig de la pandèmia

La crítica a la candidatura ha estat unànime entre els partits de l'oposició. Tots han criticat el relleu al capdavant del ministeri de Sanitat enmig de la pandèmia. El PP ha acusat Illa d'utilitzar el ministeri per sumar punts de cara a les eleccions catalanes i creuen que s'ha tret la mascareta després de negar ahir mateix, en el programa 'La Hora de La 1' de TVE, la seva candidatura. Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha titllat d'irresponsable la decisió d'Illa i ha assegurat que els espanyols no es mereixen un ministre de Sanitat a temps parcial.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimecres que Salvador Illa "representa l'aposta del PSC per anar a buscar els vots de Cs". La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha interpretat aquest moviment com un "desembarcament del PSOE" a Catalunya davant unes enquestes molt desfavorables.

Les crítiques han vingut també des dels Comuns, socis de govern de Pedro Sánchez. Jaume Asens considera que el relleu al ministeri ara "és temerari". Amb tot, ha reconegut el tarannà "dialogant" d'Illa: "És una persona que pot contribuir a resoldre el conflicte que es viu a Catalunya i construir ponts allà on hi ha trinxeres", ha dit.

Aquest canvi arriba a tot just un mes i mig que se celebrin les eleccions a Catalunya. Segons les enquestes, els socialistes les afronten en segona posició després ERC, i per davant de Junts per Catalunya. L'anunci sorpresa del PSC s'ha conegut, a més, el mateix dia que la fins ara portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Lorena Roldán, hagi anunciat que fitxa pel PP com a número 2 de la llista.