Desallotgen la nau de Llinars del Vallès després de 2 nits de festa il·legal
- La 'rave' acaba amb 2 detinguts, 5 investigats i 215 persones identificades
- Els assistents seran sancionats amb multes administratives de fins a 3.000 euros
- L'operatiu ha provocat una nova picabaralla interna entre les conselleries d'Interior i Salut
A un quart d'una del migdia, una vintena de furgonetes dels Mossos d'Esquadra han entrat a la nau abandonada i han donat la festa per acabada. La música encara sonava a tot drap i la festa 'rave' seguia, malgrat que eren pocs els que encara ballaven. Després de dues nits, alguns dels participants -molts d'holandesos, belgues, francesos i italians- dormien als seus vehicles. Agents de la policia catalana i municipal els han anat encerclant i han començat a identificar-los.
2 detinguts, 5 investigats i 215 persones identificades
La festa il·legal ha acabat amb un balanç de 2 detinguts, 5 investigats i 215 persones identificades. Així ho ha explicat en roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que també ha apuntat que durant el desallotjament s'han efectuat 61 proves d'alcoholèmia, totes elles amb resultat negatiu, i una anàlisi drogotest amb un resultat positiu. En el mateix dispositiu s'han comissat els equips de música dels dos escenaris que hi havia a la nau.
Els dos detinguts eren els propietaris dels equips de so: un jove tarragoní de 22 anys i una noia holandesa de 29 anys. Tots dos estan acusats d'un delicte de desobediència greu. Cinc persones més estan investigades per un presumpte delicte de desobediència. Interior portarà la 'rave' a la Fiscalia per saber si els assistents haurien comès un delicte contra la salut pública.
Pel que fa a la procedència dels participants, molts d'ells provenien de fora de Catalunya. Del total de 215 identificats, un centenar eren espanyols, 35 francesos, 10 italians, 10 andorrans, a més de persones procedents d'Àustria, Holanda o Luxemburg.
Pel que fa a les sancions, Sàmper ha recordat que aquestes podem arribar fins a 3.000 euros pels assistents i fins a 600.000 en el cas dels organitzadors. Preguntat per la dificultat de cobrar les multes – ja que gran part dels assistents provenen de països com França, Itàlia o Holanda – el conseller ha admès que serà "complicat" però també ha subratllat que la Generalitat és qui te la legitimitat per fer-ho.
"No es disposaven d'efectius suficients"
El director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, s'ha defensat de les crítiques pel retard en el desallotjament de la nau. En declaracions durant l'operatiu, Ferrer ha assegurat que una actuació policial "precipitada era inviable". Ha assenyalat que no es disposava d'efectius suficients, donat que s'havia activat el dispositiu extraordinari de Cap d'Any, i ha assegurat que actuar abans no hauria tingut "garanties", tant per als agents com per als assistents.
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha dit entendre les crítiques legítimes de la ciutadania, però ha negat que s'hagi actuat amb "permissivitat". Creu que es tractava d'un problema "greu però no urgent" que calia "fer bé". Amb tot, ha fet autocrítica per no haver detectat la festa abans.
En total, hi havia un total de 150 vehicles al voltant de la nau coneguda com a 'Bòbila' i moltes són furgonetes on s'hi pot dormir. Per poder entrar-hi, l'operatiu ha hagut de retirar amb una excavadora les tanques de pedra que bloquejaven l'accés a la nau.
Retrets entre Interior i Salut
Aquest operatiu ha deixat una nova picabaralla entre les conselleries d'Interior i Salut, una controlada per JxCat i l'altre per ERC. Hores després de detectar la festa il·legal, el Departament de Miquel Sàmper va demanar a Salut si calia efectuar algun procediment sanitari específic per a l'actuació policial. La conselleria dirigida per Alba Vergés va concretar que no, i va reclamar més agilitat en el desallotjament: "Que ningú s'escudi en Salut per no desallotjar" la 'rave', asseguraven. I demanaven posar fi a la festa, identificar els participants i imposar sancions: "És el mateix que s'ha fet en altres festes que incompleixen la normativa. Mai fins ara ens havien demanat un protocol per actuar", explicaven des de fonts de Salut.
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha justificat la consulta a Salut i ha esgrimit que hi tornaran si es dóna una situació "d'aquestes característiques". Ha assegurat que no es tractava d'una operació només d'ordre públic, sinó també de salut. I per això, ha destacat, una de les prioritats del desallotjament era identificar les persones que hi havia a dins per "tenir la seva traçabilitat". D'aquesta manera, si algun d'ells resulta positiu es pot controlar més fàcilment un possible risc de rebrot.
Indignació entre els veïns i l'oci nocturn
No és la primera vegada que a aquesta nau s'hi fa una festa d’aquestes característiques i els veïns diuen que "n’estan farts". Segons ha detallat a l'ACN l'alcalde del municipi, Martí Pujol, fa dos anys ja hi va haver una festa d'aquestes característiques per Cap d'Any i també l'any passat hi va haver un nou intent, que en aquella ocasió es va poder aturar a temps. La patronal Fecalon s'ha mostrat molt indignada amb la situació. No entén com no s'ha pogut detectar aquesta festa il·legal, amb més de 150 vehicles aparcats que han arribat de diferents països d'Europa, com França o Itàlia.
Fecalon lamenta l'actuació de les administracions i recorden que ells ja ho van advertir: que el tancament del sector comportaria l'increment de festes incontrolades i il·legals.