Enlaces accesibilidad

Tornada a l'escola aquest dilluns enmig de l'escalada de contagis i el temporal

  • Bargalló assegura que endarrerir el retorn a l'escola no ha estat sobre la taula en "cap moment"
  • La Societat Catalana de Pediatria assegura que les escoles "segueixen sent segures"
  • Una vintena d'experts han demanat endarrerir la tornada davant una situació "descontrolada"

Per
Les escoles obriran dilluns 11 de gener

El final de les vacances de Nadal i l'empitjorament dels indicadors han reobert el debat sobre si s'ha de tornar a l'escola aquest dilluns dia 11 de gener o s'ha d'esperar encara més. Alguns experts reclamen que s'ajorni la reobertura dels centres, mentre que la Societat Catalana de Pediatria considera que no tenen per què ser la causa principal de transmissió.

El Govern obrirà les escoles

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat aquest diumenge que al llarg d'aquesta darrera setmana la Generalitat no s'ha plantejat "en cap moment" la possibilitat de no obrir les escoles a partir d'aquest dilluns, tot i les males dades epidemiològiques. En una entrevista a RAC1, Bargalló ha explicat que "constantment i diàriament" el Departament analitza les dades conjuntament amb Salut, amb qui estan "en disposició de prendre qualsevol decisió". Segons ha afirmat el conseller, la Generalitat escolta "totes les opinions" i ha admès que "científicament hi ha incerteses i n'hi haurà mentre duri la pandèmia". "Els problemes de no obrir són molt més evidents i mot més contundents que els d'obrir", ha comentat.

El conseller ha recordat que el Departament ja va ajornar el retorn a les aules després de la vacances de Nadal del divendres 8 de gener al dia 11 i que aleshores ja hi va haver pares que van apuntar que suposava un problema de conciliació laboral, sobretot si eren dels sectors essencials.

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ja va avançar aquesta setmana que l'executiu català no es planteja el tancament dels centres educatius amb les dades actuals de la Covid-19. Segons Aragonès "les escoles han de ser l'últim servei públic a tancar"

Aragonès creu que les escoles han de ser l'últim servei públic a tancar

El vicepresident del Govern i candidat d'ERC assegura en una entrevista a EFE que l'escola compleix una funció social que és essencial, ja que contribueix al benestar emocional dels menors i també redueix les desigualtats entre els qui tenen més o menys recursos. "El tancament de les escoles a Catalunya provocaria uns efectes devastadors des del punt de vista social per a alguns sectors de la societat que també han estat els més afectats per la pandèmia. Per això és tan important mantenir-les obertes", ha insistit.

Suport de la Societat Catalana de Pediatria

La Societat Catalana de Pediatria expressa "tot el suport" per mantenir les escoles obertes i referma que els alumnes puguin seguir el curs de forma presencial. "L'evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment així ho avalen", afirmen en un posicionament.

Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria i especialista en malalties infeccioses, assegura que han fet el posicionament després d'analitzar tota l'evidència científica disponible i concloure que les escoles "segueixen sent segures" sempre que es continuïn adoptant les mesures preventives. "No tenen per què ser la causa principal de transmissió", afirma.

Inici de classes sense els resultats dels cribratges

L'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya (Axia) lamenta que les PCR d'automostra als professionals no es facin abans de la reobertura de les escoles. La seva portaveu, Núria Prunés, afirma que fer les proves abans de tornar a l'escola, i no quan comença, hauria donat més seguretat. Des d'Axia asseguren que "naturalment les escoles han d'obrir, com van fer al setembre" però abans, diuen, s'hauria d'haver fet els cribratges per una reobertura "més segura per a tothom", tant els treballadors com els alumnes. "Començar el dia 11 sense tenir els resultats i els cribratges fets pot resultar perjudicial per a tota la comunitat educativa", lamenta. Per això, demana "que les coses no es facin tard". "Si ja estava previst i anunciat (que es farien PCR), creiem que fem tard una altra vegada i ens agradaria que les coses es facin quan toca, que era abans de començar el trimestre", afegeix.

Alhora, denuncia que a la gran majoria de centres encara no han arribat els dispositius anunciats per a professorat i alumnat. Per això, activar els plans d'aprenentatge virtual en cas de retardar l'inici del trimestre suposaria també un problema.

Experts demanen endarrerir la tornada

Una vintena de científics, epidemiòlegs i estadístics han demanat aquest dimarts endarrerir la tornada a l'escola davant una situació "descontrolada" de la pandèmia. Així ho han assegurat en un comunicat on sostenen que la situació epidemiològica a Catalunya és "significativament pitjor" que al mes de setembre, quan es va iniciar el curs escolar. Creuen que el tancament d'aquests centres és "imprescindible" per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de la Covid-19. "La taxa de positivitat és de 9,5%, quan es recomana que aquest valor ha de ser inferior al 5%" han avisat, recordant també que la incidència acumulada supera el nivell de risc extrem establert pel Ministeri de Sanitat.

El sindicat ANPE ha defensat aquest divendres ajornar el retorn presencial a les escoles fins que es garanteixi la "màxima seguretat" a les aules. Al seu parer, s'haurien de fer PCR previs, proveir de mascaretes FFP2 a tothom, abaixar les ràtios i augmentar el personal.

Salvador Macip, investigador de la universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC ha signat juntament amb altres experts, una carta enviada al Departament de Salut de la Generalitat perquè s'endarrereixi la tornada a l'escola davant l'auge de la pandèmia i la presència de la cepa britànica.

Creació d'un comitè d'avaluació

El Síndic de Greuges ha demanat a Educació que creï un comitè per avaluar el risc d'anar a escola si els alumnes conviuen amb persones vulnerables. En concret, Rafael Ribó ha proposat que el comitè l'integri personal mèdic i educatiu. Segons el Síndic, els membres s'haurien d'encarregar de valorar el risc que suposaria l'escolarització presencial de l'alumnat que conviu amb progenitors, tutors legals o germans que acreditin una malaltia d'elevada complexitat o altres situacions de risc per a la salut en cas de contraure la Covid-19. Per a fer-ho, haurien de basar-se en els informes mèdics i escolars aportats per les famílies. Si es determina risc, afegeix el Síndic, s'han d'establir mesures d'aprenentatge alternatiu.

L'ens considera que els centres escolars han de garantir la continuïtat de l'activitat lectiva, inclosa l'atenció domiciliària, en el cas d'alumnat que, pel fet de conviure amb persones vulnerables, no pugui assistir al centre.