Enlaces accesibilidad

Marxa la neu i arriba el fred

  • Acaba el temporal 'Filomena' i comença l'anticicló amb un temps més estable
  • El servei d'AVE a Madrid s'ha restablert aquest migdia
  • Mor d'un infart un conductor que havia quedat atrapat a Belltall

Per
Acaba el temporal 'Filomena' i deixa afectacions importants

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha donat per finalitzat l'avís per l'episodi de neu d'aquest cap de setmana però ha fet una crida a la prudència per l'onada de fred que assegura que ve. En roda de premsa, el conseller ha explicat que es preveu una caiguda de les temperatures sobretot a la nit, que evitarà que es fongui la neu acumulada en molts punts del territori i que provocarà que apareguin plaques de gel. "Ens preocupa la combinació de neu, fred i gel", ha dit Sàmper, que ha demanat extremar la cura especialment en la conducció.

Gruixos de fins a 60 cm

Les nevades han deixat gruixos de 60 cm de neu a l'interior de Tarragona i al Pirineu, més de 30 cm a les del sud de Lleida i a l'entorn del Montseny o entre 10 i més de 20 cm cap al pla de Lleida. Diem adéu a la borrasca 'Filomena' i s'imposa l'anticicló que ens ha de portar un temps estable, amb més sol, boires gebradores i gelades fortes generalitzades a l'interior com les que ja tenim a hores d'ara.

Com ha incidència destacada durant la matinada, el conseller ha fet referència a l'enfonsament del sostre d'una nau industrial de Falset. L'incident ha tingut lloc la nit de diumenge a dilluns a causa de la neu. Segons Sàmper, una part del sistre a cedit i l'altra ha quedat en estat molt ruïnós. No hi ha hagut ferits.

Encara hi ha abonats sense llum

Un total de 86 abonats continuen sense llum per avaries de mitja tensió com a conseqüència del temporal Filomena, segons fonts d'Endesa. La companyia elèctrica aquest matí ha pogut recuperar el servei a l'Ametlla de Mar i a Capçanes. Aquest darrer municipi és el que concentrava gran part de les afectacions, amb 288 clients sense llum dels 392 afectats en total que es registraven a primera hora del matí. Les afectacions que queden ara es concentren al Priorat i són ja petites i repartides en punts d'accés difícil. Segons el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, es preveu poder restablir el servei aquest migdia.

Altres municipis amb afectacions són Falset, amb 19 abonats sense llum, El Molar (18), Arnes (11) i Marçà (11). També hi ha altres afectacions de caire menor en baixa tensió i s'han instal·lat fins a 18 grups electrògens, segons ha informat Endesa. D'altra banda, s'ha recuperat el servei de telefonia a Gandesa, Horta de Sant Joan, Arnes, Bot, Collsupina, El Masroig, El Molar, La Palma d'Ebre, Margalef i Villalba dels Arcs.

11 carreteres tallades

El temporal ha provocat que unes 45 vies estiguin afectades per la neu. D'aquestes, n'hi ha 11 de tallades. La majoria de les vies afectades es troben a la demarcació de Tarragona. Hi ha aproximadament una cinquantena de trams on calen cadenes.

Escoles tancades

1.681 infants no han pogut anar a escola per la cancel·lació del transport escolar en municipis de 13 comarques, 40 escoles no han reobert finalment les portes.

AVE a Madrid partir de les 14 hores

Pel que fa a l'afectació ferroviària, Renfe preveu poder restablir el servei de llarga distància aquest migdia, suspès pel temporal. Segons la companyia a les 14 hores del migdia ja es podrà fer el servei Barcelona-Madrid, i també preveu poder restablir els trens de llarga distància cap el sud i nord peninsular.

Sàmper ha remarcat que Rodalies ja funciona "sense problema" però de moment encara no està operativa la connexió de mitja distància de Riba-Roja a Reus i de Salomó a Lleida.

Mor d'un infart atrapat per la neu

Un conductor va morir d'un infart de miocardi mentre conduïa per una carretera de Belltall (Conca de Barberà) aquest diumenge. L'home, de 55 anys, va quedar atrapat per la neu de la via, molt afectada pel temporal. Va aturar el cotxe quan va començar a trobar-se malament i no va poder sortir-se'n. Segons ha apuntat Miquel Sàmper, es va portar el conductor a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, en un trasllat que va ser "molt dificultós" i allà va morir.