Enlaces accesibilidad

Tornada a les aules amb una cinquantena d'escoles tancades pel temporal 'Filomena'

  • Bargalló assegura que endarrerir el retorn a les aules no ha estat sobre la taula en "cap moment"
  • Una cinquantena d'escoles tancades pel temporal 'Filomena'
  • Una vintena d'experts han demanat endarrerir la tornada davant una situació "descontrolada"

Per
Més de 50 escoles tancades pel temporal 'Filomena'

Una cinquantena d'escoles no han reobert finalment les seves portes aquest dilluns a causa del temporal 'Filomena', segons ha explicat el conseller d'Educació, Josep Bargalló. En declaracions al “Cafè d’idees” de Ràdio4 i La2, el conseller ha explicat que aquest diumenge es parlava d'una vintena de centres però finalment han estat el doble els que no han pogut iniciar el segon trimestre ja que no s'ha pogut restablir el subministrament elèctric quan es preveia. Bargalló ha concretat que es tracta majoritàriament de centres ubicats a la comarca del Prioritat, amb un total de 16 centres. Ha afegit que majoritàriament són escoles rurals, de pocs alumnes, tot i que també hi ha algun institut, com el de Falset. 13 comarques de Ponent, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre han suspès ja el transport escolar a causa del temporal.

Amb el final de les vacances de Nadal i l'empitjorament dels indicadors el debat sobre si és adequat que avui s'hagi tornat a l'escola continua obert.

Alguns experts reclamen que s'hauria d'haver ajornat la reobertura dels centres, mentre que la Societat Catalana de Pediatria considera que les escoles no tenen per què ser la causa principal de transmissió.

L'escola, un servei públic essencial

Bargalló, ha explicat en una entrevista al programa 'Cafè d'idees' que aposta "clarament" per mantenir les escoles obertes mentre Salut no els demani el contrari. "Cada dia que l'alumne no està a l'escola és més que un dia perdut". Assegura que la decisió d'obrir les escoles és clara i contundent. "L'escola és el darrer que tancarem"

Bargalló ha explicat que "constantment i diàriament" el Departament analitza les dades conjuntament amb Salut, amb qui estan "en disposició de prendre qualsevol decisió". Segons ha afirmat el conseller, la Generalitat escolta "totes les opinions" i ha admès que "científicament hi ha incerteses i n'hi haurà mentre duri la pandèmia". "Els problemes de no obrir són molt més evidents i mot més contundents que els d'obrir", ha comentat.

Suport de la Societat Catalana de Pediatria

La Societat Catalana de Pediatria expressa "tot el suport" per mantenir les escoles obertes i referma que els alumnes puguin seguir el curs de forma presencial. "L'evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment així ho avalen", afirmen en un posicionament.

Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria i especialista en malalties infeccioses, assegura que han fet el posicionament després d'analitzar tota l'evidència científica disponible i concloure que les escoles "segueixen sent segures" sempre que es continuïn adoptant les mesures preventives. "No tenen per què ser la causa principal de transmissió", afirma.

Inici de classes sense els resultats dels cribratges

L'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya (Axia) lamenta que les PCR d'automostra als professionals no es facin abans de la reobertura de les escoles. La seva portaveu, Núria Prunés, afirma que fer les proves abans de tornar a l'escola, i no quan comença, hauria donat més seguretat. Des d'Axia asseguren que "naturalment les escoles han d'obrir, com van fer al setembre" però abans, diuen, s'hauria d'haver fet els cribratges per una reobertura "més segura per a tothom", tant els treballadors com els alumnes. "Començar el dia 11 sense tenir els resultats i els cribratges fets pot resultar perjudicial per a tota la comunitat educativa", lamenta. Per això, demana "que les coses no es facin tard". "Si ja estava previst i anunciat (que es farien PCR), creiem que fem tard una altra vegada i ens agradaria que les coses es facin quan toca, que era abans de començar el trimestre", afegeix.

Alhora, denuncia que a la gran majoria de centres encara no han arribat els dispositius anunciats per a professorat i alumnat. Per això, activar els plans d'aprenentatge virtual en cas de retardar l'inici del trimestre suposaria també un problema.

Josep Bargalló, afirma que no es podia fer un cribratge massiu perquè el personal no hi era durant les vacances i fer una logística per obtenir les proves era ineficient: alguns docents viuen molt lluny, hi ha contractes que van variant, nou personal... Més de 170.000 tests d'automostres es repartiran, tests com els que es podrà fer la ciutadania a les farmàcies.

Experts en contra de la tornada

Una vintena de científics, epidemiòlegs i estadístics han demanat durant setmanes endarrerir la tornada a l'escola davant una situació "descontrolada" de la pandèmia. Així ho han assegurat en un comunicat on sostenen que la situació epidemiològica a Catalunya és "significativament pitjor" que al mes de setembre, quan es va iniciar el curs escolar. Creuen que el tancament d'aquests centres és "imprescindible" per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de la Covid-19. "La taxa de positivitat és de 9,5%, quan es recomana que aquest valor ha de ser inferior al 5%" han avisat, recordant també que la incidència acumulada supera el nivell de risc extrem establert pel Ministeri de Sanitat.

Salvador Macip, investigador de la universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC ha signat juntament amb altres experts, una carta enviada al Departament de Salut de la Generalitat perquè s'endarrereixi la tornada a l'escola davant l'auge de la pandèmia i la presència de la cepa britànica.

Xavier Massó, secretari general del sindicat ASPEPC, creu que la tornada a l'escola s'hauria d'haver endarrerit mínim dues setmanes més: "El sistema educatiu és el que s'ha d'adaptar a la pandèmia i no al revés, com sembla que pretén el conseller Bargalló".