Enlaces accesibilidad

Així és el nou protocol de ventilació a les aules

  • A més de l'ús de mascaretes, poder garantir una bona ventilació a classe és un factor essencial
  • Es realitzaran 170.000 proves d'automostra al personal dels centres educatius

Per
Josep Bargalló: "Mentre Salut no ens demani tancar les escoles, no les tancarem"

Les escoles han obert aquest dilluns després de les festes de Nadal amb uns nous protocols de ventilació a les aules i les primeres proves de cribratge del personal dels centres. En tres setmanes s'han de fer 170.000 proves d'automostra, segons ha explicat el conseller Josep Bargalló.

Segons l'anàlisi del CSIC: Cada hora s'ha de ventilar durant 15 minuts, però no cal obrir totes les finestres sinó que amb una n'hi ha prou, i és preferible que no sigui la més propera al calefactor. Tampoc cal ventilar abans de començar les classes, sinó quan tothom és a l'aula assegura Bargalló.

Recomanacions de ventilació dels espais en edificis amb ventilació natural

Els edificis escolars disposen de ventilació natural mitjançant finestres i portes. Cal que aquestes estiguin obertes el màxim d'hores possibles. És important ventilar les aules i estances on es fan activitats abans d'ocupar-les, durant l'activitat lectiva i al final de la jornada. Per tal que la ventilació sigui més efectiva, convé provocar fluxos d'aire creuats, obrint finestres o portes que es trobin oposades per tal que corri l'aire, de manera que faci un escombrat de l'aire interior i l'aula es renovi amb l'aire exterior.

El Departament d'Educació recomana també que les aules s'escalfin amb les finestres tancades un mínim d'una hora abans que arribin els alumnes.

Descarrega't aquí les 'Noves orientacions sobre ventilació als centres educatius en el marc de la covid-19'

Ventilació d'aules

De manera general, en una aula s'aconsegueix la ventilació adequada obrint les portes i les finestres amb una obertura mínima de 20 cm, entre 10 i 15 minuts cada hora lectiva. És aconsellable, en la mesura del possible, mantenir les finestres obertes permanentment amb la màxima obertura.

En les aules que es disposi d'una ventilació mecànica (per exemple, bombes de fred i calor instal·lades en els mòduls prefabricats) cal que es dugui a terme també una ventilació natural tal com està indicat al punt anterior.

Cada hora s'ha de ventilar durant 15 minuts

Cada hora s'ha de ventilar durant 15 minuts

Ventilació de gimnasos

En funció de l'activitat que es faci en una estança, el risc de contagi és diferent. Quan es porten a terme activitats físiques la taxa de respiració és més gran i el risc de contagi és més elevat. Així, es recomana que aquestes activitats es portin a terme a l'aire lliure.

Ventilació de lavabos

Cal que els lavabos estiguin permanentment ben ventilats mentre estiguin oberts als usuaris. Per aquest motiu, si tenen extracció forçada d'aire, és recomanable que sigui ininterrompuda mentre el centre estigui obert. Si tenen ventilació natural, caldrà que les finestres romanguin sempre obertes.

Ventilació de menjadors

Els menjadors són també espais d'especial atenció, atès que al moment de menjar no s'usa mascareta, per la qual cosa també s'hi recomana una ventilació màxima amb totes les portes i finestres obertes.

En aquells casos que no es pugui aconseguir una ventilació adequada tal com s'indica al document d'Educació, el centre s'ha d'adreçar als serveis territorials, els quals derivaran la consulta a la unitat competent.