Enlaces accesibilidad
Coronavirus

La Vall d'Hebron és el centre hospitalari que ha fet més trasplantament de tot l'Estat durant el 2020

  • Els trasplantaments es redueixen un 19% a Espanya i la donació d'òrgans baixa un 23%
  • El major descens es va registrar durant la primera onada de la pandèmia, però després es va recuperar
  • Més de la meitat dels donants superen els 60 anys i prop d'un terç, els 70

Per
La Vall d'Hebron és el centre que més trasplantaments ha fet en tot Espanya al 2020
La pandèmia ha reduït el nombre de trasplantaments un 19% i les donacions han caigut un 23%

Els hospitals catalans lideren els rànquings de trasplantaments i de donacions d'Espanya, segons l'informe de l'Organización Nacional de Trasplantes (ONT). La Vall d'Hebron és el centre hospitalari que més trasplantaments ha realitzat a tot l'Estat, durant l'any passat: 265. L'Hospital Clínic ha fet el màxim de trasplantaments renals de viu i de trasplantaments pancreàtics, i l'Hospital de Bellvitge és el que té el màxim de donants en asistòlia juntament amb l'Hospital de la Arrixaca de Múrcia.

A tot l'estat, es van fer 4.425 trasplantaments d'organs, una taxa de 93,3 per milió de població (p.m.p.), hi va haver 1.777 donants en morir, una taxa de 37,4 p.m.p., i 268 donants de ronyó o part de fetge en vida. Tanmateix, el coronavirus ha afectat el nombre de trasplantaments perquè s'han realitzat mil menys que al 2019, quan es van fer 5.449.

La taxa de donacions i trasplantaments a Espanya és

La taxa de donacions i trasplantaments a Espanya és "d'excel·lència a nivell mundial"

Espanya, excel·lència mundial en donacions i trasplantaments

Les dades han estat presentades per la Secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Cazón, que ha assenyalat que les dades segueixen sent "d'excel·lència mundial en matèria de donació i trasplantament d'òrgans", malgrat l'adversitat per la pandèmia. Cazón ha apuntat que durant els primers mesos de l'any hi havia hagut "un ritme ascendent", que va baixar arran de la primera onada del coronavirus. No obstant, ha subratllat que després del juny i fins al desembre s'ha aproximat els registres als dels mateixos mesos del 2019. També ha volgut agrair especialment a les 1.767 famílies que han decidit donar els òrgans dels seus familiars "en un any tan difícil com el 2020".

Perfil del donant

La donació en asistòlia és la via més habitual d'expansió de trasplantaments, amb un total de 621 donants, una xifra que representa el 35 % de totes les donacions. Més de la meitat dels donants (54,1%) supera els 60 anys, el 28% són més grans de 70 anys i un 5,4% supera els 80. L'edat màxima d'un donant efectiu se situa en els 90 anys. Per la seva banda, les negatives a la donació se situen en un 14%. Aquest percentatge es redueix a un 10% en el cas dels donants en asistòlia.