El PSC no descarta una impugnació "si es canvien les regles de joc"
- Els socialistes denuncien que la nova data "no es pren per criteris epidemiològics"
- ERC, Cs i JxCat consideren "electoralista" l'actitud del PSC
- Tots els partits de l'oposició reclamen al Govern garanties per evitar que es tornin a ajornar
Els partits polítics i el Govern han arribat a un consens "majoritari" per ajornar les eleccions al Parlament fins al proper 30 de maig. No hi ha hagut unanimitat per la posició contrària del PSC. Els socialistes eren partidaris de fixar la nova convocatòria abans de la Setmana Santa. La majoria de partits, però, ha acabant acceptant la proposta que ha fet el vicepresident Pere Aragonès. Això sí, tots han criticat la falta de previsió de l'executiu per no haver previst aquesta circumstància i l'han reclamat garanties per evitar que torni a passar.
El PSC no descarta una impugnació del 30-M
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha sortit de la reunió sobre el 14-F refermant que que no li agrada el 30 de maig com a nova data. "Ens oposem a l'ajornament de les eleccions, i més si és per a portar-les al 30 de maig. No es pren per criteris epidemiològics", ha dit en roda de premsa. Tot i això, ha explicat que el PSC acceptava retardar un mes la votació per "enfortir" les mesures i deixar passar el pic de l'actual augment de casos. Però en ser rebutjada la proposta, Iceta assegura que ara només els queda esperar que el nou decret de convocatòria només respongui "a un canvi de data i no de les regles del joc".
En aquest sentit, no ha descartat recórrer'l si permet canvis en les candidatures i coalicions presentades. El ministre de Justícia ja va advertir d'aquesta possibilitat aquesta setmana al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga.
El candidat socialista, Salvador Illa, ha evitat pronunciar-se sobre el polèmic ajornament electoral. En roda de premsa a Barcelona per valorar l'evolució de la covid-19, ha deixat en mans del Govern i els partits la decisió i ha assegurat que "ara està al 101%" dedicat a frenar la "tercera onada".
ERC critica "l'electoralisme i cinisme" del PSC
ERC ha carregat contra "l'exercici d'electoralisme i gairebé de cinisme" del PSC per oposar-se a ajornar les eleccions fins al 30 de maig. El president dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, ha titllat "d'exercici de frivolitat" que primer rebutgessin un endarreriment i que advertissin "per boca d'altres ministres" que fer-ho podria ser una il·legalitat. En la roda de premsa posterior a la taula de partits, Sabrià ha dit que tot plegat és "encara més frívol" si es té en compte que el candidat del PSC a les eleccions és el ministre de Sanitat, Salvador Illa. ERC ha celebrat que finalment hi hagi hagut un consens majoritari per ajornar els comicis i no tem sobre la possibilitat que la decisió es pugui impugnar.
JxCat demana "garanties" perquè no es produeixi un nou ajornament
La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat que la formació dona suport a la decisió del Govern d'ajornar les eleccions però ha demanat "garanties" perquè no es produeixi un nou "endarreriment".La formació de Carles Puigdemont ha emplaçat a la resta de partits a fer un "esforç" per trobar noves eines que assegurin que els comicis es poden celebrar el 30 de maig amb "totes les garanties". Han recordat que JxCat ja va intentar establir el vot anticipat, crear urnes mòbils o vacunar contra la covid-19 als membres de les meses electorals.
Carrizosa: "S'ha imposat el sentit comú"
Ciutadans ha celebrat l'ajornament de les eleccions, previstes inicialment per al 14-F. "S'ha imposat el sentit comú", ha manifestat Carlos Carrizosa. El candidat de Cs ha dit que no li agrada que s'hagi de mantenir "aquest Govern en funcions tres mesos més" i per això volen més control a través de la Diputació Permanent. Ha considerat que amb la decisió d'ajornar el 14-F s'ha "rendit un servei a la societat, a la salut, a la integritat física i a la vida dels catalans". I ha valorat que el 30 de maig hi haurà més bones condicions per a posar les urnes. També ha dit el PSC "s'ha quedat sol" amb el rebuig i els ha acusat de tenir un to "negacionista".
Els Comuns demanen no caure en els mateixos errors
La candidata de CatECP, Jéssica Albiach, ha celebrat l'acord majoritari, tot i que inicialment la seva formació havia proposat el 16 de maig. Els Comuns han reclamat al Govern que "no torni a cometre els mateixos errors" en la gestió de la pandèmia i ha lamentat que hi hagi consellers que diguin que "s'ha de salvar la Setmana Santa".
El PPC vol garanties per "evitar un nou ajornament si convé a Waterloo"
El secretari general del PPC, Daniel Serrano, ha exigit al Govern que prengui les mesures necessàries per garantir que el 30 de maig es podrà votar. Serrano ha assegurat que "la política catalana segueix dirigida des de Waterloo" i ha exigit que un cop fixada la data es pugui votar per "evitar un ajornament si li convé a Waterloo". D'altra banda, el popular ha criticat que a la taula de partits –on hi ha hagut un consens majoritari pel 30-M- "no s'ha debatut ni votat res". "El Govern ha vingut a la taula amb les dues decisions ja preses: ajornament i 30 de maig", s'ha queixat.
La CUP reclama "criteris objectivables"
El candidat i diputat de la CUP, Carles Riera, ha celebrat que s'ajornin les eleccions, tal com la seva formació ve demanant des del dimarts. Ha reclamat al Govern, però, que fixi "criteris objectivables", en base de les opinions dels experts, per determinar quan es poden celebrar unes eleccions. I és que, segons Riera, "no es pot admetre de cap manera que a l'abril, un mes abans de les eleccions del 30 de maig, es torni a produir el mateix escenari que avui". D'altra banda, s'ha mostrat molt crític amb el PSC, a qui ha acusat de posar-se en la mateixa línia que l'extrema dreta, en referència a Vox. Totes dues formacions polítiques són contràries a ajornar el 14-F.
El PDeCAT vol que siguin abans del 30-M
El número 3 de la llista del PDeCAT per Barcelona, Marc Castells, ha avalat l'acord per ajornar les eleccions però s'ha oposat a celebrar-les el 30 de maig, en la línia de l'expressat pel PSC. Segons el PDeCAT els comicis s'haurien de celebrar abans perquè "no és bo pel país ni pels ciutadans que s'allargui més l'agonia i el desgovern". D'altra banda, ha criticat que l'elecció de la data hagi sigut "com jugar a la loteria" i ha ironitzat que al final "sembla que la Grossa ha caigut el 30 de maig".