Enlaces accesibilidad
Eleccions catalanes

El Govern prepara les al·legacions contra la decisió del TSJC

Per
El vicepresident Aragonès creu que no hi ha raons tècniques ni polítiques per anular el decret del Govern
El vicepresident Aragonès creu que no hi ha raons tècniques ni polítiques per anular el decret del Govern

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha desfensat aquest dimecres al Parlament la solidesa del decret aprovat pel govern advertint que "no hi ha cap raó per anul·lar-lo, ni des del punt de vista tècnic, ni epidemiològic ni polític.

Aragonès ha fet una crida als partís catalans i al Tribunal de Justícia de Catalunya a la responsabilitat per ajornar les eleccions del 14 de febrer i que es respecti el decret del Govern que convoca els comicis pel 30 de maig. A advertit en aquest sentit que “batallarem fins al final per defensar la data acordada”.

Per Aragones és "inadmissible" judicialitzar la lluita contra la pandèmia i ha avisat que "no és el moment de jugar amb la salut de la ciutadania".

La Generalitat i els ajuntaments treballen a contrarellotge en els preparatius electorals

Les al·legacions tindran una base legal i sanitària

El Govern ja prepara les al·legacions contra la decisió del TSJC de suspendre l’ajornament de les eleccions del 14 de febrer. La Consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat en declaracions al Cafè d’Idees de La2 i Ràdio 4 els arguments que utilitzarà l’executiu català. La responsable de Justícia ha insistit que la situació epidemiològica justifiquen posposar els comicis. Per Capella “el 14-F és una mala data en la situació actual de la covid-19 per preservar la salut i la vida".

En aquest sentit ha defensat que també es remetrà a l’alt tribunal l’argumentari que hi ha una previsió de millora de la pandèmia el 30 de maig. “Hi haurà també més persones vacunades i l’estat d’alarma, que ara és el paraigua legal, haurà arribat al final, concretament el 9 de maig" ha afegit. A més, des d’un punt de vista legal, ha comparat l’ajornament de les eleccions catalanes amb les adoptades al País Basc i Galicia, tot i que en aquest cas “no ens trobem amb un confinament domiciliari però si de mobilitat”.

Veus crítiques amb el decret del Govern

No han faltat les veus crítiques amb la manera com s’ha fet l’ajornament de les eleccions per part del Govern. L’advocat Marc Molins apuntava al Cafè d'Idees que el decret genera “incerteses” perquè no es va decidir “no posposar la data del 14 de febrer sinó suspendre el procés electoral”. En aquest sentit, ha afegit que “L’Estatut diu que l’única persona que pot convocar eleccions és el president de la Generalitat”.

Amb uns arguments molt semblants s'ha expressava l'advocat Miquel Roca, per quí la decisió del TSJC és "lògica" i afegia que “hi ha diferents drets en joc”, advertint que si no hi ha confinament domiciliari és difícil justificar un ajornament. Reconeix que és un tema on s'admeten diferents opinions i arguments legals.

L'alt tribunal acorda la suspensió provisional del decret i manté la votació del 14F

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspenia aquest dimarts de forma cautelar el decret del Govern que ajorna les eleccions al Parlament del 14-F. Els comicis es mantenen de moment en aquesta data. El tribunal ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava un dels recursos, presentat per un particular. Argumenta que és una decisió "instrumental", perquè no aturar el comptador de les eleccions impediria que es poguessin celebrar el 14 de febrer si finalment s'estimessin els recursos. Pel que fa a les mesures cautelars que plantegen altres recursos, s'ha donat trasllat a la Generalitat i a la fiscalia perquè presentin les seves al·legacions abans del dijous a les 10 hores.

Un cop rebudes les al·legacions, la sala començarà la deliberació per decidir si manté la suspensió o l'aixeca, podent-se pronunciar aquell mateix dia o no.

Les eleccions catalanes es mantenen provisionalment el 14 de febrer | Núria Alcalà