Enlaces accesibilidad

El TSJC manté provisionalment les eleccions catalanes del 14F

Per
El TSJC manté la suspensió cautelar del decret que ajorna el 14-F i es pronunciarà definitivament abans del 8 de febrer

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la suspensió del decret del Govern que ajornava les eleccions catalanes al pròxim 30 de maig, amb el que provisionalment els comicis es mantenen el 14F. En un acte, la sala contenciosa del TSJC, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, ha decidit mantenir les mesures cautelaríssimes que va dictar dimarts passat, per les quals suspenia l'ajornament electoral, a l'espera de resoldre en sentència sobre els recursos presentats contra el decret del Govern. Una decisió que arribarà abans del 8 de febrer, segurament en plena campanya electoral.

El Govern assegura que és “una irresponsabilitat”

El vicepresident del Govern amb funcions de President, Pere Aragonès, ha lamentat que han conegut la decisió del TSJC per part dels mitjans de comunicació. Aragonès, però, s’ha mostrat molt crític i ha advertit que es tracta d’una irresponsabilitat perquè fa triar als ciutadans entre el dret a anar a votar i la seva salut.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha advertit que la decisió del TSJC posa en risc la salut dels votants i del mateix procediment electoral. Ha advertit al respecte que, malgrat tot, l’executiu sabrà estar a l’alçada.

El Govern entrega les al·alegacions contra la suspensió

El Govern en funcions ha entregat al TSJC les al·legacions contra la suspensió cautelar de l'ajornament electoral, a les 9 hores d'aquest dijous. Fonts de Palau concreten que el document, d'unes 50 planes, es basa en els tres informes jurídic, sanitari i de processos electorals, que ja s'adjuntaven en el decret suspès pel tribunal. Les al·legacions que han elaborat els lletrats de la Generalitat tornen a incloure els informes tècnics i jurídics. L'executiu en funcions no planteja elements nous al document, i reitera que el que s'ha fet és correcte.

El Govern presenta les al·legacions amb els informes tècnics i jurídics elaborats pels lletrats de la Generalitat

El Govern presenta les al·legacions amb els informes tècnics i jurídics elaborats pels lletrats de la Generalitat

El tribunal va acceptar les mesures cautelaríssimes que demanaven dos dels recursos, un d'un particular i l'altre d'Izquierda en Positivo. Argumenta que és una decisió "instrumental", perquè no aturar el comptador de les eleccions impediria que es poguessin celebrar el 14 de febrer si finalment s'estimessin els recursos.

Preparació a contrarrellotge dels preparatius pel 14-F

El Govern ja ha reactivat el dispositiu del 14-F. Tot i això, es mostra "convençut" de poder justificar l'ajornament al TSJC. L'executiu reclama "màxima celeritat" al tribunal per resoldre definitivament les impugnacions. El TSJC va suspendre dimarts, de forma cautelar, el decret del Govern que ajorna les eleccions al Parlament del 14-F. Els comicis es mantenen, de moment, en aquesta data.

La Generalitat i els ajuntaments treballen a contrarellotge en els preparatius electorals

Veus crítiques amb el decret del Govern

No falten les veus crítiques amb la manera com s’ha fet l’ajornament de les eleccions per part del Govern. L’advocat Marc Molins apuntava al Cafè d'Idees que el decret genera “incerteses” perquè no es va decidir “no posposar la data del 14 de febrer sinó suspendre el procés electoral”. En aquest sentit, ha afegit que “L’Estatut diu que l’única persona que pot convocar eleccions és el president de la Generalitat”.

Amb uns arguments molt semblants s'expressava l'advocat Miquel Roca, per quí la decisió del TSJC és "lògica" i afegia que “hi ha diferents drets en joc”, advertint que si no hi ha confinament domiciliari és difícil justificar un ajornament. Reconeix que és un tema on s'admeten diferents opinions i arguments legals.