Enlaces accesibilidad

La Generalitat ordena vacunar a tot el personal sanitari

Per
Vacunes prioritaries per al personal sanitari que treballa de cara al pacient
Vacunes prioritaries per al personal sanitari que treballa de cara al pacient

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha ordenat vacunar contra la COVID-19 "a tots els professionals dels centres assistencials", inclosos comandaments, personal d'administració o serveis i altres col·lectius essencials, per a evitar brots intrahospitalaris.

En una carta enviada als centres del sistema de salut de Catalunya, Argimon indica que "hem d'entendre els centres sanitaris com a centres segurs", d'aquí ve que es consideri "una prioritat" vacunar a tots els professionals dels centres de salut en aquesta primera fase del pla de vacunació contra el coronavirus.

Aquest escrit pretén "acabar amb les temptacions de fer demagògia sobre si comandaments (directius), personal d'administració i serveis i altres col·lectius essencials per al funcionament dels centres han de rebre la vacuna", ha precisat el secretari de Salut Pública en la carta.

Argimon també expressa la seva "confiança" que tothom està aplicant el millor criteri possible a cada moment "per a obtenir la tan desitjada immunitat en els centres sanitaris de la mateixa manera que l'estem fent també en les residències" de persones majors.

Noves instruccions

Aquestes instruccions contrasten amb les que va establir ahir, dia 21, el Grup de treball tècnic de vacunació contra la COVID-19 del Ministeri de Sanitat per al grup 2 de prioritat per a rebre la vacuna, que inclou al personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari, que "té major risc d'exposició per dur a terme activitats d'atenció directa de pacients COVID".

A més, aquest grup de població també està prioritzat i inclou en una llista a personal sanitari que treballa de cara al pacient en unitats, consultes o circuits covid, portes d'entrada de pacients aguts en els serveis de salut, transport sanitari urgent (ambulàncies), serveis de vigilància intensiva, altres serveis no intensius on es puguin generar aerosols, unitats amb pacients d'alt risc (oncologia i hematologia, entre altres), on es prenen i manipulen mostres i en la gestió directa de la pandèmia.També se cita al personal dels equips de vacunació i al personal de l'àmbit sociosanitari, que inclou als que treballen en centres d'atenció a persones majors i de risc diferents dels de les residències.

En l'extens llistat no s'esmenta directius d'aquests centres sanitaris que sí que són considerats prioritaris per a la Secretaria de Salut Pública de Catalunya, segons la missiva d'Argimon.

Al límit del sistema sanitari

El Departament de Salut preveu arribar a 900 persones ingressades a les Unitats de Cures Intensives (UCI) per la covid en les setmanes vinents, segons ha explicat el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella en roda de premsa. La conselleria de Salut adverteix d'un escenari 'molt dur' en els dies vinents.

Amb els malalts d'altres patologies s'arribaria a entre 1.200 i 1.300 crítics. Comella ha afirmat que aquestes previsions són d'acord amb la situació actual, però ha alertat que si hi ha alguna alteració "la situació de desbordament seria una possible realitat". Comella, ha assegurat que la situació assistencial d'aquesta tercera onada "no tindrà res a veure amb la de la segona" sinó que "s'assemblarà més a la primera". Així ha reconegut que es pot arribar "al límit" del sistema i que se'n ressentiran les operacions ajornables.

El Govern adverteix que ens acostem a les xifres de les UCI de la primera onada | Anna Bañeres

Un escenari a poc a poc més optimista

El Govern ha admès que les restriccions per a evitar la propagació del coronavirus "esgoten", però ha demanat "un punt de comprensió", ja que aquest tipus de mesures s'impulsen "a fi de bé" per a doblegar a la pandèmia i ha llançat un missatge per a l'optimisme: "cada dia falten menys dies".

"Des del Govern, llancem un missatge d'empatia a tota la població. Som coneixedors de què es tracta de mesures que esgoten, mesures que ja tenen deu mesos o més de vida i que per tant fan que tots estiguin ja cansats. Els demano un punt també de comprensió, perquè es fan a fi de bé i amb l'única voluntat de doblegar aquesta pandèmia tan complexa", ha assegurat Samper.