TSJC manté el 14F per a evitar la "provisionalitat institucional"
- El tribunal, amb un vot particular, apunta que l'estat d'alarma permet celebrar eleccions
- La resolució obre la porta a ajornar el 14-F si hi ha més restriccions
- L'alt tribunal resoldra en sentència els recursos abans del 8 de febrer
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat mantenir provisionalment les eleccions catalanes el 14 de febrer argumentant que hi ha un "interès públic intens" de celebrar els comicis. En la resolución, coneguda tot just aquest divendres, es remarca que a Catalunya hi ha una situació de "bloqueig" i de "precarietat institucional que afecta la legitimació del Govern", tenint en compte que no hi ha president i que el Parlament està dissolt. Així,s'apunta que la finalitat de suspendre l’ajornament electoral és, doncs, la de "preservar la normalitat democrática” en plena pandèmia.
Després de recalcar que el TSJC no obliga a votar "irreversiblement el dia 14 de febrer" ni ha fixat aquesta data, l'acte admet que d'aquí al dia de les eleccions poden donar-se "canvis substancials" tant en l'estat d'alarma com en l'àmbit sanitari que poguessin portar a les "autoritats competents" a adoptar una altra decisió, d'acord amb les noves circumstàncies.
Necessari per a "preservar la normalitat democràtica"
A la resolució també es recorda que la data del 14F deriva d'una "dissolució automàtica" del Parlament per l'absència d'un candidat a la presidència de la Generalitat, el TSJC sosté que la convocatòria electoral té "un interès públic especialment intens, perquè posa en marxa un mecanisme basilar per a garantir la continuïtat en el normal funcionament de les institucions".
El fet que el govern estigui en funcions, en opinió del TSJC, "afecta nuclearment al principi democràtic de responsabilitat política": els seus membres "són inamovibles, perquè ningú els pot cessar, el control polític resulta limitat i l'activitat legislativa es materialitza substancialment per la limitada via del decret llei o legislació d'urgència".
L'estat d'alarma no impedeix votar
Per al TSJC, l'estat d'alarma vigent a Espanya des d'octubre no limita el dret a vot -contempla "expressament" la continuació de les activitats electorals, recorda-, ni tampoc ho impedeixen les restriccions de mobilitat, amb el confinament municipal a Catalunya. Subratlla la sala que protegir la salut té un "interès prioritari" per a l'actuació pública, però apunta que la pandèmia pel coronavirus s'està prolongant "indesitjablement" en el temps i que enfront d'això "no es pot paralitzar tota l'activitat ciutadana", per la qual cosa s'han de seleccionar mesures que conciliïn l'activitat política, econòmica, social, cultural i familiar i ponderin els "beneficis-riscos-perjudicis".
"És cert que hi ha un percentatge d'electors afectats en aquest moment per la pandèmia, però la preservació del seu dret no ha de realitzar-se tant per l'ajornament de les eleccions", atès que no hi ha "certeses" sobre la situació sanitària futura ni el nombre de votants que no podrà acudir a les urnes, segons el TSJC.
Els riscos sanitaris
El TSJC adverteix que quan es van convocar les eleccions del 14F "notòriament era previsible" un increment dels contagis per coronavirus, però fins al moment no hi ha hagut un canvi en el marc normatiu estatal de l'estat d'alarma ni s'han endurit les restriccions de manera que hi hagi "una limitació substancial" de la mobilitat dels ciutadans. La sala també insisteix que el Govern ha aprovat "fins a cinc protocols" perquè les eleccions se celebrin amb totes les garanties i descarta que, en una "societat informada" amb mitjans telemàtics, els partits tinguin problemes per a fer arribar els seus missatges als ciutadans durant la campanya.
Precisament, en el seu vot particular, un dels set magistrats de la sala demana mantenir la suspensió del 14F per la situació sanitària, una causa de "força major" en la qual ha de prevaler el dret a la vida, a la integritat física i a la igualtat enfront del de vot en plena pandèmia, sense descartar-se que el procés electoral provoqui més contagis. L'efecte principal d'aquesta resolució és que es manté provisionalment la data del 14 de febrer, però s'han adoptat mesures processals pel tribunal per a dictar sentència previsiblement el pròxim 8 de febrer, de manera que serà aquest escrit el que finalment determini si s'ajornen o no els comicis.