La pandèmia canvia les regles del lloguer
- A Barcelona, Girona i Tarragona, les més colpejades per la crisi, els ajustos anuals arriben al 12%
- El transvasament de pisos turístics al lloguer tradicional eleva l'oferta a la capital catalana
- Els inquilins reclamen més protecció, mentre que els propietaris sol·liciten majors garanties
Trobar un pis de lloguer a les principals ciutats de l’Estat pot ser avui més fàcil que fa un any i una mica menys dolorós per a la butxaca. Els centres de ciutats, com Barcelona o Tarragona, s'han vist afectats per la incertesa sanitària i econòmica provocant la proliferació de cartells de ‘es lloga’ als seus reconeguts carrers.
L'oferta creix i la renda baixa, aquesta és almenys una de les conclusions que llancen els estudis de nombroses plataformes immobiliàries que fixen en l'urbs com Barcelona la seva principal pedra de toc. “Molts propietaris estan negociant preus a la baixa amb els seus inquilins, ja que ara mateix prefereixen tenir un bon arrendatari que pagui puntualment a treure al mercat l'habitatge a un preu més elevat i que no es llogui”, assegura a Rtve.es la directora de comunicació de Fotocasa, Anaïs López.
Baixa el preu del lloguer arreu de Catalunya per la pandèmia
Només a Barcelona les caigudes de la nova oferta que s'ofereix al mercat són ja del 12,85% en el darrer any, segons dades del portal immobiliari Pisos.com. Una situació similar ens trobem a Girona capital, on la baixada és ja del 11,7% mentre que a Tarragona arriba al 11’5%. A Lleida la devallada ha estat una mica menys sensible però encara de prop del 7%. Baixades importants de preus que, no obstant això, arriben en un moment en el qual la demanda es veu tenallada per les ombres que planegen sobre l'economia.
Les dades del tancament de l'any dels lloguers han estat, però, discutides des de plataformes com el Sindicat de Llogaters. El seu portaveu Javier Palomera recordava que les xifres fins al tercer trimestre de l'INCASÒL sobre el volum total de lloguers mostra que després d'una lleugera reducció de preus, s'haurien tornat a recuperar després de l'estiu.
L'oferta s'ha duplicat en el darrer any
La pandèmia ha fet que veiem caigudes una mica més ràpides i acusades, però ja era un escenari previst”, explica Anaïs López. Les potents pujades dels últims anys, amb forts increments en 2019, van introduir al sector en una mena de bombolla. Una aposta a cavall guanyador, especialment positiva en grans capitals, que al lloguer de famílies o estudiants sumaven la irrupció d'un altre inesperat aliat en l'escalada de rendes: els pisos de lloguer turístic.
No obstant això, la devallada dràstica del turisme ha provocat un gir de guió que ha precipitat canvis destacats: “El 49% dels propietaris amb habitatge vacacional i que han passat el seu habitatge a lloguer residencial durant la pandèmia, asseguren que es quedaran en el mercat residencial de manera indefinida”, afegeix López.
““En l'actual situació els propietaris decideixen rebaixar les seves expectatives““
Un còctel que amenaça amb disparar l'oferta a les principals ciutats una vegada finalitzi la pandèmia. "En l'actual situació els propietaris decideixen rebaixar les seves expectatives competint entre ells amb l'esperança de llogar els seus habitatges i no tenir-les buides", afirmen des d'Idealista. El portal incideix en què l'oferta d'habitatges s'ha "més que duplicat des de l'abril passat".
El teletreball pot variar els hàbits de recerca
Els canvis en el mercat laboral, protagonitzats pels ERTO o la possibilitat de teletreballar, han aprofundit la incidència d'un mercat a dues velocitats que també han portat amb si una nova manera d'entendre les ciutats. “Sí que es pot estar donant un moviment d'allunyament del centre per a optar per espais als afores amb un preu més ajustat”, assegura l'economista de la UPF, especialitzat en habitatge, José García Montalvo. Un fet que també beu dels efectes del confinament i la necessitat de buscar espais amplis, però que “no serà d'una intensitat suficient com per a trontollar els lloguers del centre”, assevera Montalvo, que pensa que sí que pot produir-se un reequilibri entre àrees d'una mateixa ciutat.
Llei estatal d'Habitatge: un camí espinos
El futur del sector espera ara l'arribada d'una normativa que permeti posar en marxa limitacions al preu del lloguer. Un punt que ha sembrat la discòrdia entre els actors d'aquest ‘ecosistema’. “Aquesta és una mesura que estan demanant altres ciutats com Màlaga, Sevilla o Madrid, perquè a Espanya hi ha més de tres milions de llars que viuen de lloguer en una situació molt complicada”, recalca per a Rtve.es el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera.
Des de l'associació defensen la regulació i posen com a exemple el model català on ja existeix una llei similar. Una via que “està permetent respirar una mica a molta gent complint amb el dret a l'habitatge recollit en la Constitució i que permet acostar-nos al paradigma europeu de mercats regulats i estabilitzats”, assegura Palomera.
““Es necessiten mesures que incentivin el lloguer, no que contreguin l'oferta“ “
Enfront d'ell, l'opinió de nombroses veus que desaconsellen el que entenen com un sistema innecessari de control. “La limitació de preus pot fer que molts propietaris decideixin posar els seus habitatges en règim de venda si la regulació de preus és molt restrictiva”, adverteix la portaveu de Fotocasa. Per a la secretària general de l'Associació de Propietaris d'Habitatge de Lloguer (ASVAL), Beatriz Toribio, la "inseguretat que genera aquest tipus de normes, al costat de l'increment de l'ocupació i els impagaments deixa en desavantatge al propietari. Cal protegir l'inquilí, però per a això es necessiten mesures que incentivin el lloguer, no que contreguin l'oferta".
L'economista José García Montalvo va més enllà i opina que trastocar les actuals regles de joc pot afectar de manera determinant al sector: "Introduir aquests controls pertorba un mercat que s'autoregula i funciona. Fins i tot pot donar-se la paradoxa que s'aprovi la llei amb els preus ja en descens", destaca. Entre les noves mesures anunciades pel Govern al costat dels Pressupostos Generals de l'Estat arribava l'anunci d'una nova llei per a regular el lloguer.
Augment de l'estoc públic de lloguer. Possible punt de trobada?
Davant aquest panorama, l'aportació estatal en habitatge social de lloguer s'espera, per al Sindicat de Llogaters, com una important solució per a col·lectius vulnerables que, a més, ens acostaria a realitats com les d'Àustria o Dinamarca. “Tenim un dèficit històric estructural d'habitatge públic, s'ha de regular el mercat i construir aquest tipus d'immobles. No són mesures contràries. També caldria fixar per llei que el pressupost de l'Estat destinat a aquesta partida arribi al 2% del PIB”, manté Palomera.
El parc públic és també una preocupació per a les plataformes i associacions de propietaris que defensen un model híbrid amb la iniciativa privada. “Aquesta fórmula establiria unes bases en el mercat d'arrendament per a assegurar l'accés a l'habitatge i garantiria a les administracions l'eina permanent per a refredar el mercat”, expliquen des de Fotocasa.
Mentrestant, i a l'espera de veure com evoluciona la crisi sanitària, el mercat del lloguer busca construir ponts d'entesa entre els seus principals protagonistes per a no trontollar els fonaments del sector.