Enlaces accesibilidad

Les enquestes confirmen l'efecte Illa

  • La directora del Gesop, Angels Pont, assegura que hi ha votants que dubten entre ERC i PSC
  • Es preveu una caiguda de la participació del 14-F per sota del 60%, a nivells pre-procés

Per
Les enquestes situen la participació del 14F per sota del 60%, la més baixa en una dècada
Les enquestes situen la participació del 14F per sota del 60%, la més baixa en una dècada

La directora de l’institut d’estudis polítics Gesop, Angels Pont, reforça la idea del conegut com a “Efecte Illa”. Entrevistada per Gemma Nierga al Cafè d’Idees ha destacat que “des que Salvador Illa va dir que es presentaria a les eleccions hi ha hagut un moviment important a les enquestes”. Segons Pont “hi va haver un impacte que va més enllà que agradi més o menys” i que significa que “hi ha ganes de canvi al país” removent l’escenari demoscòpic.

Una part de votants dubta entre ERC i PSC

L’entrada en escena del fins ara ministre de Sanitat reforça, segons la directora del Gesop, les tendències que venien detectant-se en favor del PSC: “Hi ha una part important de vots de Ciutadans que retornen al partit socialista i que podrien ser del 25%, però també podrien tornar al PP”, indica. Ponts també destaca que a banda dels afins als Comuns que podrien sentir-se atrets pel candidat socialista “dona la sensació que fins i tot hi ha una part de votants que pot estar dubtant entre ERC i el PSC”.

Fatiga electoral pel procés i la covid

Grau de cansament molt alt, fatiga de població constitucionalista i no constitucionalista que ha barrejat per la crispació, cansament covid i la incertesa del futur. La gent parla més del que vindrà que del que estem passant i que no ajuda a una participació alta. La tensió al voltant del procés no es comparable a la il·lusió que hi havia al 2015 i tampoc del 2017. "Son contextos de alegria i il·lusió molt diferents a l’actual", assegura.

La participació podria caure per sota del 60%

La responsable de l’institut d’estudis polítics Gesop avança que les darreres enquestes situen la participació del 14 de febrer “molt per sota de la dels darrers comicis”. Segons Pont “podria arribar a caure fins a 20 punts respecte als comicis de 2017”, que es va batre un record del 79% d’assistència a les urnes i “quedar-se per sota del 60%”. Es tracta d’una situació que ens que “no es produïa a Catalunya des d’abans del procés, al 2010”. Pont ha destacat en aquest sentit que “personalment crec que tot el debat que hi ha sobre la data de les eleccions tampoc afavoreix la participació”.