Enlaces accesibilidad
Coronavirus

Les noves variants de la Covid-19 preocupen als investigadors per la seva interacció amb les vacunes

  • Els experts creuen que la immunitat no es perdria del tot
  • Les noves soques del Regne Unit, de Sud-àfrica i del Brasil poden restar eficàcia a les vacunes
  • A la Vall d'Hebron seqüencien cada setmana 300 mostres per detectar la soca britànica de la Covid19

Per
Les múltiples variants del SARS-CoV-2 preocupen també per la seva possible interacció amb les vacunes

Entre les múltiples variants del SARS-CoV-2 que s'han detectat a tot el món, hi ha tres que preocupen especialment: les del Regne Unit, de Sud-àfrica i del Brasil. No només perquè aquestes versions mutades poden augmentar la capacitat de contagi i la mortalitat del patògen, la qual cosa de moment només s'ha demostrar en el primer termini; sinó també per la seva possible interacció amb les vacunes ja aprovades i amb les futures.

Pel que fa a les dues vacunes ja autoritzades a la Unió Europea,  les de Pfizer i Moderna, totes dues han mostrat la seva eficàcia davant la variant britànica,  que ja ha aparegut en pacients de nombrosos hospitals espanyols i podria convertir-se en la soca dominant durant les pròximes setmanes.

El cap del Servei de Microbiologia del Hospital Vall d'Hebron,  Tomás Pumarola afirma que actualment ens trobem amb 3 variants de preocupació, que són les que més capacitat de transmissió tenen: la britànica, la sud-africana i la brasilera.

Assegura que "de la variant britànica a Catalunya hi ha 79 casos, de la sud-africana només n'hi ha 1 a Espanya i de la brasilera no es tenen dades encara".

Seqüenciació a la Vall d'Hebron

Als laboratoris de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona s'està fent la seqüenciació del virus de la Covid-19, precisament, per intentar controlar les noves variants. Cada setmana seqüencien 300 mostres per a detectar la soca britànica de la Covid-19. Segons els seus responsables, l'aparició de noves variants és un escenari molt probable ara que s'ha començat a vacunar la població i s'espera que el virus muti per intentar sobreviure.

Aquestes variants podrien sorgir als llocs on ja s'està vacunant la població, com les residències de gent gran.