Enlaces accesibilidad

Salut es quedarà sense reserves de vacuna aquesta setmana

Per
Josep Maria Argimon: "Ja hem consumit tot l'estoc estratègic, demà les neveres estaran buides"

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha explicat que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la covid aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies. Tot i això, ho faran abans d'esgotar el màxim de 42. Catalunya ha rebut 217.000 vacunes, de les quals 200.000 estan administrades i 17.000 es posaran entre aquest dimecres i dijous al matí. Demà es farà la segona tramesa de la setmana, de 30.000 dosis, que s'administraran fins diumenge. "Ja hem consumit tot l'estoc estratègic, demà les neveres estaran buides", ha dit, a l'espera que dilluns arribi una nova remesa. Així, ha descartat canviar l'estratègia i començar a vacunar majors de 80. "No tenim vacunes", ha dit.

Ha informat també que Astra Zeneca parla d'un retall del 60% de les vacunes que havia d'administrar a la Unió Europea. "Entenem que és la UE qui ha de reclamar el compliment dels contractes".

Campanya de vacunació

Rafa Vilasanjuan Director d'Anàlisi i Desenvolupament Global ha afirmat avui en una entrevista al Cafè d'Idees que "estem davant una campanya de vacunació com mai abans s'hi havia produït i això genera problemes de producció i distribució".

Assegura a més que "Les empreses farmacèutiques han estat molt de temps fent negoci amb les vacunes". Vilasanjuan creu que hi ha vacunes a Europa que poden sortir d'Europa. Als EUA han prohibit que surti cap dosi del seu país. Ucraïna per exemple, tenia vacunes a partir de la producció dels EUA i ara s'han quedat sense.

705 ingressats a les UCI

Catalunya ha arribat als 705 ingressats per coronavirus a les UCI després de sumar 14 pacients greus en l'actualització d'aquest dimecres. Al mateix temps, es manté per sobre dels 3.000 els ingressats als hospitals i s'han declarat 3.333 nous casos confirmats per PCR o TA.

La CE vigilarà les exportacions fora del bloc europeu

Brussel·les insisteix a les farmacèutiques que han d'entregar les vacunes pactades als acords de compra anticipada. "La UE ha invertit milions d'euros en vacunes, ara les companyies han de complir els compromisos", ha advertit aquest dimarts la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a Davos. L'executiu europeu va anunciar dilluns que crearà un mecanisme per vigilar les exportacions dels vaccins fora del bloc europeu arran dels problemes amb AstraZeneca, que ha retardat "considerablement" les entregues de la vacuna d'Oxford, segons la CE. De fet, Brussel·les ha exigit a la companyia amb seu al Regne Unit que detalli on ha produït les vacunes i a qui les ha venut fins ara.