Antón Costas: "Entidades como Caritas evitan una explosión social"
- Antón Costas demana moderació política a Catalunya "després d'anys d'excitació"
- El catedràtic d'Economia veu els 140.000 milions dels fons europeus com una gran oportunitat
- Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4
El Catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i expresident del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha dit a l'entrevista del Cafè d'Idees amb Gemma Nierga que la situació de crisi actual ens abocaria a una explosió social de no ser per la feina que fan entitats com Caritas. Costas ha reconegut que si bé a la Constitució hi figura el dret a "a ajudar" no hi ha definits els mecanismes com passa amb el dret a l'habitatge. El catedràtic d'economia ha defensat l'ingrés mínim vital aprovat recentment.
"La política hauria de buscar el plaer de la comoditat i la moderació"
Antón Costas ha dit que alguna vegada li han proposat entrar en política si bé, hi ha renunciat, perquè diu sentir un gran respecte per la política, un ofici que considera molt complex: "Tengo un gran respeto por la política y por los políticos porque es un oficio muy complicado. En mi profesión manejamos solo 3 o 4 variables". Sí que ha dit que en l'actual situació de crisi la classe política hauria de buscar la felicitat no en l'excitació com els últims anys sinó en la moderació.
"Espanya és el país occidental que més reformes ha fet des del 1985"
Amb relació als fons europeus per fer front a la crisi causada per la pandèmia, el catedràtic d'economia considera que són una gran oportunitat i ha posat d'exemple que si en els darrers anys han arribat prop de 75.000 milions d'Europa, en tres anys en poden arribar 140.000 milions,"si fem les coses bé". En aquest sentit Costas ha recordat que hauríem d'haver après la llicó del que va passar amb el Plan E, de l'època de José Luis Rodríguez Zapatero. Antón Costas també ha rebutjat la idea que a Espanya no s'hagin fet reformes estructurals, però ha dit que algunes, com la reforma laboral, s'haurien de reformular perquè ha aportat precarietat.
"S'ha pecat d’optimisme pensant que al maig estaríem tots vacunats"
Antón Costas ha relacionat l'aturada en l'arribada de vacunes a la Unió Europea, amb "un excés d'optimisme", sobre la capacitat de producció de les grans farmacèutiques. Costas ha reconegut que aquest "excés" també l'han propiciat les mateixes farmacèutiques.