Enlaces accesibilidad
Eleccions 14-F

El debat de RTVE deixa encara més obertes les ferides i els vetos creuats

  • Els vetos postelectorals segueixen enquistant els pactes i Aragonès avisa que no compartirà Govern "amb cap xenòfob"
  • Illa demana passar pàgina del procés però els partits sobiranistes insisteixen en el referèndum
  • La gestió de la pandèmia provoca retrets mutus entre governs

Per
Debat Eleccions 14-F - Els nou candidats a presidir la Generalitat de Catalunya s'enfronten en el debat de RTVE

Els nou principals candidats de les eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya han protagonitzat un “intens” debat a RTVE. Ha estat el primer televisat de la campanya, només tres dies després del tret de sortida cap al 14-F i ha servit per marcar posicions, sobretot de cara als possibles pactes postelectorals. El presidenciable del PSC, Salvador Illa i el cap de llista de ERC, Pere Aragonès, han estat objecte dels principals atacs per l’ombra d’una possible reedició del tripartit com desitja En Comú Podem i tal i com han intentat deixar en evidència els seus principals contrincants.

El debat de RTVE deixa en evidència la dificultat dels pactes postelectorals

La gestió de la pandèmia, l’encaix de Catalunya a Espanya i la recuperació econòmica han evidenciat les distàncies sobre els límits del diàleg, la democràcia i la unilateralitat que planteja JxCat. Les ferides estan més obertes i la futura governabilitat més lluny.

El debat de RTVE deixa les ferides encara més obertes

Tots els partits s'havien reservat la tarda del diumenge a preparar-se el debat de RTVE, després d'una jornada que havia tingut com a protagonistes Pablo Casado a Badalona i les acusacions d'ERC i PDeCAT a JxCat per "banalitzar" la fita de la independència.

Retrets creuats entre governs per la gestió de la pandèmia

El debat, moderat pel periodista Xabier Fortes ha arrencat amb la gestió de la pandèmia, en què els partits dels governs català i espanyol s'han donat mútuament les culpes. Pel candidat del PSC, Salvador Illa, que va ser ministre de Sanitat, la gestió del Govern ha estat a l'altura de la resta de països de la UE, però ha lamentat que la crisi sanitària arribés a Catalunya al final de "deu anys de decadència" protagonitzats pels partits independentistes des del Govern, als quals ha demanat humilitat i no ser triomfalistes amb la seva gestió.

El candidat d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès ha reivindicat precisament la tasca de l'executiu català per a fer front a la crisi sanitària i econòmica del coronavirus: "No diem que ho farem, és que ja ho estem fent", i ha acusat el Govern de falta d'ajudes directes per als sectors afectats per les restriccions, assenyalant directament al PSC i als comuns. Desde JxCat, Laura Borràs ha defensat la gestió que va fer l'expresident de la Generalitat Quim Torra, ha recordat "que la presa de decisions ha estat limitada perquè han tingut la ma lligada a Madrid".

Després de criticar la gestió tant de Generalitat com de Govern, el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha cridat la ciutadania a "penalitzar electoralment l'actitud irresponsable que han tingut", ja que no entén com a PSC, comuns, Junts i ERC poden demanar una altra vegada la confiança de la població per a continuar governant de la mateixa forma.

En aquest punt, el cap de cartell del PP, Alejandro Fernández, ha acusat directament Salvador Illa d'haver "ocultat informació" sobre la pandèmia i ha estat especialment dur amb el govern català sobre la presa de decisions.

El representant de la Cup, Carles Riera, ha considerat indignant que els candidats amb responsabilitats de govern "es tirin els plats pel cap".

Pactes postelectorals: vetos creuats contra el tripartit

Els 9 candidats a la presidència han aprofitat el bloc dedicat a possibles pactes postelectorals per marcar posicions. La candidata dels comuns, Jèssica Albiach, demanava “valentia i abaixar el to” per fer un govern d’esquerres. Ha estat la més clara juntament amb el presidenciable de Ciutadans oferia un pacte al PSC per fer un “govern constitucionalista”.

El candidat del PP, Alejandro Fernàndez, ha denunciat que Illa pensi “mercadejar amb els vots. Garriga, de Vox, ha insistit que estarà amb els que estiguin en contra de la immigració il·legal o “els menes”. Aragonès li ha contestat que el que segur que ningú farà és “fer tràfic de vots amb l’extrema dreta”.

Des de la CUP, Carles Riera, insistia en la necessitat d’un govern independentista i advertia als comuns que “hauran de triar entre seguir apuntalat el regim amb Illa o tombar-lo".

Des de JxCat, Laura Borràs, assegurava que només pactaran amb els partits independentistes i reclamava precisament al candidat socialista “que no accepti els vots de partits independentistes”. Des d’ERC, Aragonès ha reconegut la necessitat d’arribar acords, amagant, això sí amb quins partits ho farà. Des del PDeCAT, Àngels Chacón deixava clar que no donaran suport “a un Govern de la CUP ni del 155”.

Diu que volen ser claus per defensar un govern independentista. Des de Ciutadans, Carrizosa ha assegurat que la nit electoral trucarà a Illa i es veurà si li agafa el telèfon o se’n va a pactar amb ERC i Albiach perquè creu que “el tripartit ja està pactat des dels Pressupostos”.

Illa reclama passar pàgina del procés però els independentistes volen "un referèndum"

Un dels debats més encesos de la nit és el que abordava l’encaix de Catalunya dins d’Espanya. Aquí el candidat socialista, Salvador Illa ha apostat per “passar pàgina d’aquestes 10 anys de divisió” i ha defensat “el diàleg dins de la llei”. A això, Aragonès li ha espetat que no es pot “oblidar els presos polítics” i apuntava que la solució passa per “ votar en un referèndum”, mentre que Riera, de la CUP, afegia que s’ha de “superar el règim monàrquic.

El cap de cartell de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha instat precisament Illa a què digui públicament “si pactaran amb els que volen tornar a fer un referèndum d’autodeterminació”. Ha estat contestat immediatament pel dirigent republicà, Pere Aragonès, que ha assegurat que “mai amb el PSC, perquè som models contraposats”. Des de JxCat, Borràs insistia en la idea llançada aquest cap de setmana que, si sumen més del 50% dels vots, reactivaran la DUI.

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha criticat que hi hagi “delinqüents ficats dins de la política i un PSC disposat a trair a la nació”. A tot això, la candidata de En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha advertit que “som la única força que sosté el dret d’autodeterminació”. “Ens ha costat vots, però ho portem dins els nostres principis”.

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha advertit que “a Espanya no hi ha presos polítics i li ha demanat al presidenciable socialista si “no en té prou amb tanta humiliació per seguir amb el mètode del diàleg amb els independentistes".

El primer de més debats a RTVE

En els propers dies, RTVE Catalunya oferirà també debats territorials amb els candidats de cada demarcació: Tarragona, Girona i Lleida. Seran espais conduïts per la periodista Marta Sugrañes i que s'emetran pel Canal 24h de 19:00h a 20:00h, just abans de l'informatiu 'El Vespre' a La 2.

Tot plegat, se suma a les entrevistes electorals que conduirà la periodista Gemma Nierga a 'El Cafè d'idees' (La 2 i Ràdio 4) amb els principals líders de cada partit. Així mateix, aquests candidats també podran explicar-se al programa de 'La Hora de la 1' conduït per Mónica López i a ‘Las Mañanas de RNE’, amb Íñigo Alfonso.