Salut proposa allargar les restriccions més enllà del 7 de febrer
- El secretari general de Salut, Marc Ramentol, assegura que en els pròxims dies s'arribarà al pic de pressió assistencial
- El viròleg Amós José García afirma que hi ha elements que "no depenen de nosaltres com el ritme d'arribada de dosi"
Salut creu que el gruix de les actuals restriccions per frenar la Covid-19 s'haurien de prorrogar més enllà del dia 7 de febrer perquè la corba baixa molt lentament i avisa que, si hi ha més contagis per la variant britànica, s'enduriran.
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat allargar-les uns dies més per sortir de la "zona hipercrítica". Ha emfatitzat la necessitat de mantenir el descens dels indicadors epidemiològics i ha dit que "serà necessari continuar amb les mesures que afecten la mobilitat i a la interacció social".
"No hauria d'haver-hi grans diferències respecte a les mesures que estem implementant ara. Justament per donar temps al fet que el nostre sistema sanitari surti d'aquesta zona hipercrítica de risc d'impacte en la salut de la població", ha justificat.
La soca britànica, una amenaça per controlar la pandèmia
A més d'emfatitzar la gravetat de la situació que es viu als hospitals ha recordat que la soca britànica és una "amenaça" per al control de l'epidèmia.
"Estem transitant el que probablement seria l'altiplà de màxima pressió assistencial. No hem arribat encara a la punta de pressió assistencial, esperem fer-ho en els pròxims dies, al llarg de la setmana vinent", ha apuntat Ramentol en unes declaracions durant la visita a l'hospital satèl·lit de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) que es posarà en marxa demà.
Amós José García, president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, assegura que les variants no són tan perilloses si recordem el discurs preventiu.
Sobre la pressió assistencial i el nombre d'ingressos, Ramentol ha subratllat que "l'embat assistencial" de la tercera onada "és molt més profund i rellevant que el de la segona", perquè ha obligat a suspendre o modificar una part de l'activitat no relacionada amb el virus.
Arribada de més dosis
Així mateix, ha explicat que per a demà esperen rebre una nova partida de vacunes -amb 65.520 dosis de Pfizer i 8.000 de Moderna- que permeti "reprendre el ritme" de vacunació.
Amós José García ha assegurat en una entrevista al programa Cafè d'Idees que hi ha elements que "no depenen de nosaltres com el ritme d'arribada de dosi".
730 persones a l'UCI
Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel departament de Salut de la Generalitat, la velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, baixa una centèsima i se situa en 0,92. El risc de rebrot també ha baixat en les darreres 24 hores, en concret 14 punts, i se situa ara en 519. En paral·lel, la incidència a 14 dies també disminueix, i passa de 596,04 a 586,46.
Quan els contagis s'han declarat 2.371 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 469.237. El 6,56% de les proves de la darrera setmana han donat positiu i s'ha informat de 85 noves morts, el total és de 19.231. Hi ha 2.977 pacients ingressats amb covid-19 als hospitals catalans, 104 més, i 730 a l'UCI, els mateixos que fa 24 hores. Els vacunats amb la primera dosi són 189.460 (+464) i 63.439 amb la segona (+4.151).