Enlaces accesibilidad
En Línia

Les desaparicions de persones a Catalunya

  • En parlem amb la periodista Mayka Navarro, la caporala Laura Villanueva i Paco Lobatón
  • És recomanable denunciar immediatament, al contrari del mite que diu que cal esperar 24 hores
  • No et perdis els programes complets d'En Línia per a descobrir més temes que t'interessen

Por

En Línia - Les persones desaparegudes

Més de deu persones desapareixen cada dia a Catalunya. Es tracta d’una xifra considerable que va engreixant les dades de casos sense resoldre. La gran majoria de desapareguts acaben apareixent, però què passa amb aquelles persones de les quals, amb el pas dels anys, no se’n tenen notícies?

Per conèixer millor la situació de les desaparicions hem parlat amb la periodista Mayka Navarro i Laura Villanueva, caporala dels Mossos d’Esquadra, que treballa a l’Oficina d’Atenció a les Persones Desaparegudes. A més, hem comptat amb la participació de Paco Lobatón, a qui tothom recorda pel seu programa 'Quién sabe dónde' a TVE i que ara torna a abordar el tema de les persones desaparegudes a un programa de Radio 5 que es diu 'Diario de Ausencias'.

En quin moment s’ha de denunciar una desaparició?

Trencant amb el mite força estès que cal esperar 24 hores abans de denunciar una desaparició, segons Laura Villanueva, caporala dels Mossos d’Esquadra, és molt recomanable denunciar des del primer moment en què identifiquem una absència fora del que és habitual i no aconseguim contactar. Les primeres hores són les més crucials per actuar en la majoria de casos.

“També és molt important retirar la denúncia on cop la persona desapareguda apareix”, recalca Villanueva. “Actualment tenim unes 300 alertes actives per desaparició, però sovint una part són casos on s’ha localitzat a la persona, però la família no ha vingut a comissaria per retirar la denúncia”.

El component mediàtic d’algunes desaparicions

Per quin motiu alguns casos de desaparicions aconsegueixen un gran ressò mediàtic i altres passen completament desapercebuts? Segons Mayka Navarro, en això intervenen una gran quantitat de factors com el moment de l’any, l’edat i el perfil de la víctima i sobretot la voluntat de la família.

Hem viscut a Catalunya desaparicions on les famílies no han volgut participar en els mitjans de comunicació ni facilitar cap dada sobre les víctimes, apunta Navarro, però hi ha altres famílies que entenen que els mitjans de comunicació són crucials per a aquesta investigació. Pel que fa a l’edat, com és de suposar els casos de menors reben molt més interès mediàtic.

Però com de freqüents són les desaparicions de persones menors d’edat? Les persones desaparegudes d’entre 13 i 17 anys representen un 35% del total, mentre que els menors de 12 anys representen només un 2%.

Paco Lobatón estrena el nou programa “Diario de Ausencias”

Entre 1992 i 1998 el programa 'Quien sabé dónde', presentat per Paco Lobatón, tenia com missió de trobar persones desaparegudes. Ara, Lobatón torna a abordar la temàtica de les desaparicions a 'Diario de Ausencias' a Radio 5.

El programa torna a demanar la col·laboració ciutadana per a resoldre casos de desaparicions, una pràctica que es va demostrar molt efectiva a “Quién sabe dónde”, on es van resoldre fins al 70% dels casos presentats.