Enlaces accesibilidad

Salut espera vacunar massivament 150.000 persones al dia

  • Aquest dilluns arribaran gairebé 32.000 dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca a Catalunya
  • Salut començarà a vacunar als col·lectius essencials la setmana vinent i a les persones de més risc a finals de mes

Per
32.000 dosis d'Oxford-AstraZeneca arribaran dilluns a Catalunya

El Departament de Salut començarà a vacunar als col·lectius essencials, com policies o sanitaris que no treballen en grans centres, a partir de la setmana que ve. Ho farà a partir de l'arribada prevista per dilluns d'unes 31.700 dosis de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca. "Començarem dimecres", ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

A més, preveu iniciar la vacunació a persones de molt alt i alt risc a partir de "mitjans o finals de febrer", però no amb el vaccí d'Oxford. L'objectiu és "simultanejar" etapes sempre segons la disponibilitat de dosis. Quan s'arribi a la fase de vacunació massiva, la tercera, es preveu arribar a administrar 150.0000 dosis diàries, tot i que es desconeix quan es podrà arribar a aquesta fase.

Vacunació massiva

La consellera de Salut, Alba Vergés ha assegurat que Catalunya "està preparada per vacunar massivament", a causa de l'experiència acumulada, i que l'operatiu que es muntarà per fer-ho podrà arribar a posar 150.000 vacunes contra el coronavirus en un sol dia. Aquesta xifra significa gairebé el triple de vacunes diàries que s'han arribat a posar en un dia en la campanya de vacunació de la grip d'aquest hivern, fins a 60.000 dosis.

Entre els col·lectius essencials també es podrien incloure els docents, tot i que no en una primera etapa. La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que s'està acabant de tancant el perfil d'aquests professionals essencials per a la vacunació.

A curt termini, Salut també preveu començar a vacunar les persones de molt alt i alt risc davant de la covid. En total, 1,8 milions de persones -1,2 de risc alt i 600.000 de molt alt-, que segueixen un patró similar al col·lectiu al que es cita per vacunar contra la grip. Aquestes persones seran també citaves i avisades però en aquests casos no se'ls administrarà la vacuna d'Oxford sinó les altres dues.

3 vacunes diferents

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha destacat la incorporació de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, que suposa que ja hi haurà 3 vacunes diferents que permetran diversificar la vacunació. Argimon ha dit que fins a finals de març s'acabarà la vacunació de les persones incloses en la primera etapa, i es començarà amb les persones grans dependents de grau 3.

La vacunació a la fase 2 es durà a terme sobretot als CAP

La prioritat ara mateix a Catalunya és completar la primera fase de vacunació que durarà fins al 30 de març i on s'acabaran de vacunar sanitaris, residents i grans dependents.

La fase 2 inclourà la gent gran, els treballadors essencials i els malalts crònics, i quan s'acabi aquesta ja s'obrirà la vacunació a la població en general. Està previst que aquesta fase es faci sobretot als Centres d'Atenció Primària, els CAP, i també als 635 equipaments que es van habilitar per la vacunació de la grip.

En la tercera fase, la de vacunació general, està previst habilitar equipaments més grans, com ara museus, i també a les empreses, a través dels serveis de protecció de riscos laborals.