Enlaces accesibilidad

Els controls duaners pel Brexit alenteixen les entregues de productes carnis al Regne Unit

  • Els productors catalans esperen mantenir el nombre de comandes, malgrat els controls
  • L'any passat es van vendre més de 50.000 tones de producte al mercat britànic

Per
Els controls duaners pel Brexit alenteixen les entregues de productes carnis al Regne Unit

Amb el Brexit, els productes carnis que s'exporten al Regne Unit han d'anar acompanyats d'un certificat sanitari i passar unes inspeccions duaneres des de principi d'any. Uns tràmits que, segons la Federació Nacional de Carn i Indústries Càrnies, poden alentir les entregues de les comandes. Asseguren que ara els cal tota una planificació logística que no havien de fer. El mercat britànic és un dels principals clients de la indústria càrnia espanyola, l'any passat s'hi van vendre més de 50.000 tones de producte.

Exportacions sense aranzels

El sector respira tranquil, però, perquè finalment no s'apliquen aranzels per exportar al Regne Unit gràcies a l'acord de lliure comerç de mercaderies entre aquest país i la Unió Europea. I això fa preveure als productors que les comandes es mantindran.

El temor que s'apliquessin aranzels de fins al 30% va provocar que a finals de l'any les comandes es multipliquessin en algunes empreses. És el cas d'Embotits Caula, una empresa familiar de Sant Gregori que exporta un 10 per cent de la seva producció al mercat britànic. El seu director comercial, Eduard Caula, ens explica que al desembre les comandes al Regne Unit se'n van quadriplicar.