Els menors de 55 anys que hagin passat la Covid-19 no rebran la vacuna fins sis mesos després d'haver-se infectat
- Farmacèutics, fisioterapeutes i funcionaris de presons rebran les primeres vacunes d'AstraZeneca
- Sanitat no amplia per ara l'edat de vacunació amb AstraZeneca malgrat l'opinió de l'OMS
- Daniel López-Acuña: "Al ritme de vacunació que anem, no arribarem a finals d'estiu amb el 70% de la població immunitzada"
Comissió de Salut Pública ha proposat que es posposi la vacunació del personal sanitari i de col·lectius amb funció essencial en la societat, com a policies, bombers i docents, menors de 55 anys que han superat el coronavirus, fins que es compleixin els sis mesos des que van ser diagnosticats.
Així ho estableix en l'Actualització 3 Estratègia de vacunació enfront de la Covid-19 a Espanya que ha publicat el Ministeri de Sanitat, un document que presumiblement serà consensuat aquest dimecres entre la ministra Carolina Darias i les comunitats autònomes, en el Consell Interterritorial.
El text, a més, aconsella que les persones amb immunodepressió greu -incloent càncer en tractament quimioteràpic-, malaltia cardiovascular no controlada i malaltia hepàtica, renal, metabòlica/endocrina o neurològica greus no rebin la vacuna d'AstraZeneca.
Les persones amb aquestes patologies i les majors de 56 anys "es vacunaran més endavant quan els correspongui per grup d'edat i/o condició de risc", amb la vacuna més indicada "en funció de la disponibilitat de vacunes i la nova evidència disponible".
L'informe detalla que en els assajos clínics de la vacuna d'AstraZeneca valorats per a la seva autorització no van incloure persones amb aquesta mena de malalties, ni tampoc a embarassades. És el mateix argument per a recomanar-la a les persones d'entre 18 i 55 anys, ja que els assajos no van estudiar a voluntaris més majors i per això no es disposa de dades sobre ells.
Grups 6 i 3B de prioritat
El fàrmac d'AstraZeneca sí que s'administrarà, tal com va decidir el dimarts la Comissió de Salut Pública, a les forces i cossos de seguretat, bombers, membres de les Forces Armades i docents, inclosos tots ells en el grup 6 de prioritat de la vacunació.
També els del grup 3B, compost pel personal dels serveis de salut pública implicat en la gestió i resposta a la pandèmia que no s'hagi vacunat en el grup 2, i al personal sanitari i sociosanitari no vacunat amb anterioritat.
En aquest últim també està inclòs el personal de serveis d'inspecció sanitària, medicina legal i forense, consultes mèdiques privades, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors i centres de dia o equivalents així com estudiants sanitaris i sociosanitaris que realitzin pràctiques clíniques. Així com els fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, protètics dentals, logopedes i personal de psicologia clínica i treballadors d'institucions penitenciàries.
El document recorda els grups per als quals estan aconsellades les altres dues vacunes disponibles a Espanya: la de Pfizer/BioNTech i de Moderna, que tenen "característiques similars" i que s'estan administrant en residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones majors i d'atenció a grans dependents (grup 1). També en personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari (grup 2), un altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) i grans dependents no institucionalitzats (grup 4).
A més, Sanitat ha establert que després d'aquests grups, seran les persones majors de 80 anys (grup 6) les que les rebin, ja en la segona etapa de la campanya. Posteriorment, i a mesura que es vagi disposant de vacunes, s'inclouran altres grups "començant per les persones entre 70 i 79 anys", indica el document.
Quant a la vacunació del personal sanitari de primera línia (grup 2), de l'altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) i dels col·lectius amb funció essencial per a la societat (grup 6) sense condicions de risc que han passat el coronavirus, recomana de moment posposar la vacunació sis mesos des que van ser diagnosticats.
Majors de 55 anys o de risc en aquests grups
Per a les persones de fins a 55 anys d'aquests col·lectius sense condicions de risc, amb diagnòstic d'infecció després de rebre la primera dosi de la vacuna de qualsevol de les tres disponibles actualment també aconsella posposar la segona dosi sis mesos després del diagnòstic. En les persones amb més de 55 anys o amb factors de risc "s'actuarà igual que en aquelles sense antecedents de Covid-19".
La comissió no recomana proves serològiques abans de la vacunació i sosté que aquestes recomanacions són "provisionals, i podrien modificar-se més endavant en funció de les noves evidències".
Quant a l'eficàcia de les vacunes disponibles enfront de les noves variants del virus, el document subratlla que "fins avui les dades de laboratori apunten" al fet que "indueixen respostes d'anticossos que mantenen la seva capacitat neutralitzador".
Vacunació si no hi ha acord entre tutors legals
La Comissió de Salut Pública també recomana que, en el cas de persones en residències i de grans dependents amb diversos tutors legals que no arribin a un acord quant a la vacunació Covid-19, prevalgui la "ciència" i les hi vacuni, tret que hi hagi algun motiu clínic que justifiqui no fer-lo.
Així mateix, indica que si per motius de desproveïment o similars, es retarda l'administració de la segona dosi més enllà de l'interval recomanat, "no s'invalida la dosi posada" perquè "dosi posada dosi que compta", afirma. En aquests casos, precisa, es posarà com més aviat millor després del dia recomanat de la segona dosi, que en el cas de la vacuna de Pfizer són 21 dies; 28 dies, en la de Moderna; i entre 10 i 12 setmanes, en la d'AstraZeneca. En tot cas, les dosis hauran de ser de la mateixa vacuna.
A més, a les persones desplaçades a altres comunitats i aquelles estrangeres residents a Espanya que han rebut la primera dosi en una autonomia diferent de la que resideixen en el moment que se'ls hagi d'administrar la segona, se'ls posarà "en el lloc on es trobin desplaçades o residint".
Recorda el document que la vacunació enfront del coronavirus "no és obligatòria", però, com ja indicava en una anterior actualització, és "important" registrar els casos de rebuig, "amb la finalitat de conèixer les possibles raons de reticència en diferents grups de població".
Sanitat no amplia l'edat de vacunació amb AstraZeneca
Sanitat no amplia per ara la franja d'edat de vacunació amb AstraZeneca. D'aquesta forma, Espanya continuarà sense posar la vacuna d'Oxford-AstraZeneca contra el coronavirus als majors de 55 anys, malgrat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l'ha recomanat per a majors de 18 anys, incloent-hi les persones de més de 65 anys.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que la decisió d'administrar la vacuna d'AstraZeneca a la franja d'edat entre els 18 i els 55 anys s'ha pres per "prudència" perquè "és on s'ha demostrat eficàcia en els assajos clínics". A més, ha obert la porta a incloure els més grans de 55 anys en el procés de vacunació amb aquest fàrmac si els assajos clínics demostren l'eficàcia del fàrmac en aquest tram d'edat.