Enlaces accesibilidad
Escenaris del 14-F

Govern independentista o coalició d'esquerres: ERC ha de triar

  • Illa (PSC) insisteix que es presentarà a la investidura disposat a parlar amb tothom
  • ERC vol sumar més enllà de l’independentisme i comença la ronda de contactes per la CUP
  • Borràs (JxCat) avantposa el front sobiranista i accepta investir un president republicà

Per
Aragonès i Illa enceten les converses per ser investits

Els resultats del 14-F deixen a les mans d'ERC la governabilitat de Catalunya durant els propers 4 anys. Tot i la victòria en vots del PSC de Salvador Illa, els vetos forjats durant la campanya entre les diferents forces fan pràcticament impossible que pugui ser investit. Seran, per tant, els republicans els que hauran de decidir els aliats per arribar a la presidència de la Generalitat. De moment, tots dos han decidit obrir la ronda de contactes a la recerca de suports. Esquerra ha decidit començar per la CUP.

Els partits comencen les negociacions per decidir el Govern

Una de les possibilitats passa perquè ERC i JxCat repeteixin coalició com a la darrera legislatura, tot i que la presidència, per primera vegada des de la segona republicà, estaria en mans dels republicans. A la pràctica suposa deixar de costat les diferències internes dels darrers anys que fins ara semblaven insalvables. Ara bé, perquè sigui possible els vots de la CUP tornaran a ser imprescindibles.

Sí l’acord d'investidura entre les tres forces independentistes no fructifiqués, hi hauria l’alternativa d’un govern bipartit entre ERC i En Comú Podem, que necessitaria obligatòriament els vots externs del PSC. És un escenari improbable, perquè el candidat Illa ha deixat clar en campanya que no farà president de la Generalitat a un independentista però comptaria amb l'aval de la Moncloa a canvi de tenir un suport recíproc dels republicans a Madrid.

Illa insisteix que es presentarà a la investidura disposat a parlar amb tothom

Ser la força més votada del 14-F amb 650 mil vots i sumar 16 diputats respecte al 2017 no garanteixen al PSC un camí fàcil per arribar a la Generalitat. El seu candidat, Salvador Illa, promet presentar-se a la investidura malgrat que el veto de l’independentisme descarten que l’intent pugui arribar a bon port. Per aspirar a tornar a governar a Catalunya caldria doncs un desgel de les relacions tensionades durant la campanya amb els republicans.

La suma que ha defensat durant la campanya amb En Comú Podem queda ara molt lluny de la majoria absoluta necessària. Tampoc en tindria prou amb els suports del bloc constitucionalista. Tampoc en tindria prou amb els suports del bloc constitucionalista. Aquest dilluns el mateix presidenciable socialista ha anunciat que encetava immediatament els contactes amb la resta de partits, tret de Vox. Diu sentir-se còmode en un govern amb els comuns i està convençut que ERC hauria de donar-li el seu suport com a força més votada.

Aragonès aposta per sumar més enllà de l’independentisme

L’equació de la nit electoral del 14-F deixen en mans de Pere Aragonès la iniciativa en les negociacions per formar Govern. De moment, el president de la formació, Oriol Junqueras, ha tornat a deixar clar que son incompatibles amb el PSC i això obliga a la formació a fer equilibris en les converses per la investidura d’Aragonès. No amaguen la voluntat que els comuns sumin en la possible governabilitat. De fet, la primera aposta del presidenciable republicà és la d’un front ampli sobiranista amb ERC al centre en la que també suma, però a la formació de Jèssica Albiach per poder mantenir oberta la via del diàleg amb l’estat.

La secretaria general adjunta del partit, Marta Vilalta, ja ha avançat que volen formar un Govern el “més aviat millor” i per aquest motiu han iniciat ja les negociacions per fer possible un executiu el més ampli possible. L'executiva ha decidit obrir "de forma immediata" el procés i ha establert que la ronda de contactes començarà amb la CUP i seguirà amb Junts i els Comuns, per aquest ordre. La mateixa Marta Vilalta, el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, i la número dos dels republicans, Laura Vilagrà, formaran el grup negociador.

El presidente de ERC, Oriol Junqueras, y el candidato del partido a la Generalitat, Pere Aragonès

El presidente de ERC, Oriol Junqueras, y el candidato del partido a la Generalitat, Pere Aragonès, tras conocer los resultados del 14F EFE/Alberto Estévez POOL

Borràs avantposa el front sobiranista i accepta investir un president d'ERC

JxCat avantposa la majoria independentista al Parlament al dol per haver perdut la presidència de la Generalitat. La seva candidata, Laura Borràs ha avançat al Cafè d’idees de Ràdio 4 i La2 que no té cap inconvenient en que els republicans a donar suport al candidat de ERC a la investidura. Ara bé, Junts deixa clar que descarta qualsevol tipus d'aliança que s'allunyi del sobiranisme com seria donar cabuda als comuns.

Borràs ha explicat, de fet, que ja ha trucat a Aragonès i a la candidata de la CUP, Dolors Sabater, amb qui s’emplaça a posar-se a treballar el més aviat millor. De fet, la intenció és començar aquest mateix dilluns per intentar que prosperi una coalició de govern independentista amb ERC al capdavant. Entre els peatges que poden dificultar la negociació hi ha però la política de no col·laboració amb l’executiu de Madrid i l’escepticisme sobre la taula de diàleg. A més, Junts ha insistit durant tota la campanya en la voluntat de reactivar la DUI si s’assolia, com ha passat, més del 50% dels vots per part del front sobiranista.

La CUP contacta amb Junts, ERC i els comuns per estudiar fórmules per governar

Els vots de la CUP seran aquesta vegada més necessaris que mai. S’han convertit en refugi dels electors descontents amb la divisió entre els socis de Govern i ara es preparen per començar a parlar amb ERC, Junts i els comuns. Els cupaires ja han deixat en evidencia la seva aposta per tornar a fer un referèndum unilateral d’aquí a 4 anys i defugen la via de la activació de la DUI.

La cap de llista, Dolors Sabater, ha garantit que la seva formació té "predisposició d'assumir les responsabilitats" que considera que els han donat els resultats de les eleccions del 14-F per teixir grans consensos i formar part o avalar el pròxim govern. Ha condicionat en aquest sentit els seus suports a limpuls d'una llei d'aminstia, un referèndum vinculant, un pla de xoc social i la transició ecològica.

Els comuns tanquen la porta a un Govern amb Junts i insisteixen en el tripartit d’esquerres.

Els comuns tindran difícil rendibilitzar els 8 escons que li han proporcionat les eleccions del 14-F. La seva aposta per un govern d’esquerres amb ERC i PSC sembla inviable. Així les coses la seva líder, Jèssica Albiach, ha demanat aquest dilluns “valentia” i “generositat” als republicans perquè aixequin el seu veto al PSC i negociïn a tres bandes. Això sí, li ha deixat clar a Esquerra que la porta per participar o donar suport a un executiu amb Junts està tancada.