La pandèmia no atura l'art del MNAC el 2021, que centra l'exposició en la Guerra Civil i Gaudí
- El Museu Nacional d’Art de Catalunya aposta per la total presencialitat aquest 2021
- Dos avions a escala de la Guerra Civil sorprendran els visitants del museu entre juny i setembre
- Una mostra dedicada a Gaudí proposarà una revisió “molt crítica” de la figura de l’arquitecte
El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) no renuncia a la presencialitat i aposta per tornar a oferir al públic l’oportunitat de veure obres d’art en directe, malgrat el context de la pandèmia i les restriccions d’aforament que comporta. D’aquesta forma, el museu centrarà l’activitat expositiva aquest any en dos eixos temàtics: la Guerra Civil, que guanya dues sales a la col·lecció i serà pretext per parlar de conflicte i memòria amb una retrospectiva del fotògraf Antoni Campañà i la mostra 'Art en perill!', i Gaudí, on una gran exposició coorganitzada amb el Museu d'Orsay de París oferirà una revisió "crítica" de la seva figura. El MNAC ha dissenyat un 2021 on voldria estar "ple" (dins de les limitacions de la pandèmia), amb exposicions i projectes vius, com a tractor de l'ecosistema artístic i museístic.
Les imatges de la Guerra Civil
Les exposicions dedicades a la Guerra Civil que oferirà el MNAC permeten reflexionar sobre l’art, el conflicte i la memòria a partir de juny de 2021. La primera serà 'La guerra infinita. Antoni Campañà (1906-1989)', dedicada a descobrir diferents facetes de l'obra del fotògraf d'Arbúcies posant el focus en les fotografies que va realitzar durant la Guerra Civil. Es crearà un nou espai dedicat al Pavelló de la República de l’Exposició Internacional de París de 1937. Dins del mateix eix, a l'estiu s'estrenarà la mostra documental Art en perill! Salvaguarda del patrimoni artístic català (1936-1939).
I encara en aquest àmbit, la Sala Oval acollirà durant tot l'estiu una gran instal·lació de Francesc Torres ('Vol interior'): dos avions a escala 1:1, rèpliques de dos models d’aeroplans que van participar en la Guerra Civil sorprendran els visitants del museu entre juny i setembre. En aquest projecte, Francesc Torres porta encara més lluny unes coordenades que ha explorat altres vegades, com són l’ambigüitat entre l’art i el no-art (pintures de camuflatge, objectes no artístics amb aura artística, etc.) o l’eliminació de la línia divisòria entre els formats exposició, obra i instal·lació.
També en el context de la col·lecció d’art modern es presenta una nova sala sobre els interiors burgesos conservadors amb obres de Joan Busquets, Lluís Homar, Joan Brull o Marià Fortuny, entre d’altres. D’altra banda, es presentarà la donació d’un important conjunt d’obres de Benet Rossell, en el marc de la construcció de la nova col·lecció de postguerra i segona avantguarda.
Una visió "crítica" de la figura de Gaudí
El segon bloc d’exposició del MNAC, que es podrà visitar a partir de setembre de 2021, serà la mostra dedicada a Antoni Gaudí ('Gaudí'). Aquesta exposició, coorganitzada amb el Museu d'Orsay i que es traslladarà a París posteriorment, proposa una revisió "molt crítica" de la figura de l'arquitecte, segons ha destacat Pepe Serra. "Anem contra el tòpic instal·lat de geni aïllat, artista formal, llum i color, i amb aquesta visió crítica passem a debatre sobre ciutat, i sobre com s'ha format i com s'explica", ha indicat el director.