Enlaces accesibilidad
Resultats 14-F

Illa guanya en vots però l'independentisme surt reforçat

  • El PSC s'imposa en vots i Salvador Illa anirà a la investidura
  • L’independentisme supera per primera vegada el 50% dels vots
  • Els republicans tindran la clau per decidir amb qui formar Govern

Per
Eleccions 14-F - 'Catalunya decideix': l'anàlisi dels resultats de les eleccions catalanes

Les eleccions del 14-F deixen una nit trepidant en què PSC i ERC s'han discutit la victòria fins a pràcticament el final del recompte. A l'espera dels resultats oficials, socialistes i republicans assoleixen els mateixos escons, 33. Ara bé, la formació de Salvador Illa assoleix el triomf en vots, encara que siguin només 50 mil més que els republicans. Serà el que segurament li permetrà presentar-se a la investidura tot i que difícilment obtindrà els suports necessaris perquè tiri endavant. Esquerra, però sembla que tindrà la clau final de la governabilitat, ja que podrà triar entre repetir la formula d'un executiu de coalició amb Junts i el suport de la CUP o bé un govern amb minoria amb els comuns i el suport extern del PSC. Ara bé, el fet que l'independentisme hagi reforçat la seva majoria gràcies a la pujada de la CUP també podria acabar decidint les aliances.

Illa guanya les eleccions però l'independentisme reforça la majoria

Govern independentista o coalició d’esquerres: ERC haurà de triar aliats

Una de les possibilitats passa perquè ERC i JxCat repeteixin coalició com a la darrera legislatura, tot i que la presidència, per primera vegada des de la segona republicà, estaria en mans dels republicans. Ara bé perquè sigui possible els vots de la Cup tornaran a ser imprescindibles.

Sí l’acord d'investidura entre les tres forces independentistes no fructifiqués, hi hauria l’alternativa d’un govern bipartit entre ERC i En Comú Podem, que necessitaria obligatòriament dels vots externs del PSC. És un escenari improbable, perquè el candidat Illa ha deixat clar en campanya que no farà president de la Generalitat a un independentista.

L'efecte Illa s'imposa a les eleccions en vots però té difícil assolir pactes de Govern

El PSC acaba la nit amb 33 escons, els mateixos que ERC. Els socialistes aconsegueixen imposar-se 18 anys després, això sí, la victòria en vots, amb el 23% del sufragi, . El candidat, Salvador Illa, ha aconseguit fer bones, així, les enquestes i finalment ha doblat els resultats de 2017 en què la seva formació amb Miquel Iceta al capdavant només va treure 17 escons. Ara bé, li queda un difícil escenari per davant després del compromís del front independentista d'excloure'l de qualsevol pacte de Govern. Malgrat tot, Illa s'ha compromès a anar a la investidura.

El candidat socialista ha assegurat que “el canvi és imparable”. Adverteix de la “victòria claríssima del PSC en vots” amb un significat molt clar: “el de passar pàgina i obrir una nova a Catalunya”. De la seva banda, el primer secretari del partit, Miquel Iceta, ha celebrat tornar a ser “el primer partit de Catalunya”.

ERC guanya la batalla en el front sobiranista i podria governar en solitari si JxCAT o el PSC ho permeten

ERC comparteix la victòria de les eleccions gràcies a assolir 33 escons i el 21,3% dels vots. Els republicans, amb Pere Aragonès al capdavant, se situen així al capdavant del bloc sobiranista superant aquesta vegada sí a JxCat que en els anteriors comicis es va presentar com a coalició sota les sigles de Junts pel Sí. La decisió de comprometre's per escrit a no pactar un futur Govern amb els socialistes deixa poques opcions a ERC, que ja ha advertit durant la campanya que estan disposats a liderar la Generalitat si cal en minoria amb suports externs. Podria fer-ho bé amb els suports de Junts i la CUP o bé decantar-se per un Govern amb els comuns amb el suport extern dels socialistes.

Aragonès ha anunciat que es presentara a la investidura i ha reclamat al president Sánchez que s'avingui a pactar un referèndum d'autodeterminació: "És l'hora de resoldre el conflicte, asseure's i veure com resolem això votant". De la seva banda, el president de la formació, Oriol Junqueras s'ha felicitat que "per primera vegada en 80 anys ERC tornarà a tenir la Presidència".

Junts per Catalunya fa bona la promesa de la majoria independentista superant el 50 dels vots

Junts per Catalunya se situa com a tercera força amb més suports a la cambra catalana, concretament 32 escons i el 20% dels vots. Els bons resultats obtinguts especialment fora de l'àrea metropolitana han facilitat que tot i tenir menys vots assoleixi pràcticament la mateixa presència al Parlament. La seva candidata, Laura Borràs, havia advertit que estava disposada a investir Pere Aragonès si guanyava. Ara bé, el preu a canvi del suport de Junts podria passar per l'activació de la DUI com ha assegurat Borràs per activa i per passiva en cas que l'independentisme superés el 50% dels vots, com finalment ha estat. De moment ja ha emplaçat a ERC i la CUP a entendre's.

L'expresident Carles Puigdemont ha defensat que només l'independentisme pot "construir una alternativa" de govern a Catalunya i està en condicions de donar les respostes que demana la ciutadania.