VOX entra amb 11 diputats al Parlament i Cs en pert 30
- Vox irromp amb força al Parlament amb 11 escons
- Ciutadans passa de primera a sisena força perdent 30 escons i és el gran derrotat
- La CUP recupera 5 escons i es queda a 1 dels seus millors resultats
Vox entra amb força al Parlament
Vox s'ha convertit en la gran sorpresa d'aquestes eleccions. Entra per primera vegada al Parlament i ho fa amb 11 diputats i el 7,68% dels vots. La formació liderada per Ignacio Garriga ha fonamentat la seva campanya en l'atac al sobiranisme, però també al PSC al qual acusa d'haver pactat amb l'independentisme per triar endavant, per exemple, els pressupostos. D'aquí que sembla difícil que pogués arribar facilitar una investidura de Salvador Illa.
Ciutadans perd 30 diputats i es queda com a 6 força després de guanyar al 2017
La nota més negativa de la nit electoral l'ha donat Ciutadans. La formació taronja arribava a aquest 14-F amb les enquestes en contra i amb el seu candidat, Carlos Carrizosa, apel·lant al constitucionalisme per poder liderar el canvi a Catalunya. Finalment, els sondejos s'han fet realitat i s'ha quedat amb només 6 dels 36 diputats que tenia fins ara al Parlament. La presidenta de la formació, Inés Arrimadas, ja ha convocat una reunió de l'Executiva nacional del partit per aquest dilluns a la tarda per analitzar els resultats.
Carrizosa, ha afirmat que continuaran treballant al Parlament "des de la moderació i la capacitat de pacte". El candidat ha advertit que és una mala notícia l'augment d'escons dels partits independentistes, que considera que no representa la majoria de la societat catalana: "No tenen aquesta majoria social, però sí que tindran una majoria més àmplia al Parlament".
La CUP reforça la seva presència a la cambra catalana i té la clau de la majoria independentista
La CUP assoleix 9 escons al Parlament de Catalunya i es queden a només 1 dels millors resultats de la seva història del 2015. Uns resultats que la situen com a cinquena força a la cambra catalana. El més important és, però que el 14-F deixa ERC i Junts sense poder sumar novament una majoria absoluta per si sols i això la converteixen en clau de cara a una eventual investidura del candidat republicà, Pere Aragonès.
Dolors Sabater ha anunciat que ja li ha demanat a Junts, ERC i comuns que comencin a tenir consensos que els permetin governar.
Els comuns aconsegueixen superar les males expectatives i repeteixen resultats
En Comú Podem acaba la nit amb només 8 escons al Parlament, els mateixos que el 2017 i molt lluny, en vots, de la victòria de 2016 a les eleccions generals amb Xavier Domènech al capdavant. La candidata Jèssica Albiach ha insistit durant tota la campanya en la voluntat d'assolir un front d'esquerres, reeditant la coalició que hi ha ara mateix a Madrid juntament amb els socialistes. Ara bé, per governar necessitaria fer realitat el somni d'una reedició del tripartit d'esquerres, aparcat explícitament pels republicans.
En la seva intervenció Albiach ha emplaçat a socialistes i repbulicans a abandonar els "vetos esterils" i a forjar un pacte progressista: "El Govern d'esquerres és possible i imparable".
El PP no aconsegueix recuperar-se de la desfeta del 2017
Els populars arribaven a aquesta nit amb el temor que la baixa participació i especialment l'aparició de Vox a escena tornessin a castigar-los. Els 3 escons finals que han assolit, només 1 més que el 2017 es queden molt lluny de les expectatives. El president de la formació, Pablo Casado, havia apostat fort per Catalunya amb una presència pràcticament constant, que no ha estat suficient perquè el seu candidat, Alejandro Fernández assolís uns bons resultats.
En la seva intervenció Fernández ha reconegut que el resultat "és molt dolent" i ha suggerit la baixa mobilització del votant constitucionalista com la possible raó.
El PDeCAT es queda fora del Parlament
Una altra de les cares amargues d'aquesta nit electoral ha estat la del PDeCAT. La formació encapçalada per Àngels Chacón aspirava a ser clau en la governabilitat de Catalunya. Apel·lava als antics electors de Convergència per aconseguir centrar un possible pacte independentista que no hagués de comptar amb la CUP per tenir la majoria absoluta. Finalment, però no ha assolit el mínim per poder aconseguir la representació a la cambra.
Chacón ha lamentat que l'independentisme no estigui condicionat precisament per una força de centre.