Enlaces accesibilidad

El Centre LGTBI de Barcelona registra un elevat nombre de demandes a causa de la pandèmia

  • Creixen, entre altres, les demandes per cobrir necessitats bàsiques i l'assessorament psicològic

Per
El Centre LGTBI de Barcelona quadruplica les atencions a menors
El Centre LGTBI de Barcelona quadruplica les atencions a menors

El Centre LGTBI de Barcelona ha atès durant el 2020 un 20% més que l'any anterior a causa de la pandèmia. Per la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, les dades posen en evidència l'agreujament de la precarietat econòmica i la pobresa del col·lectiu.

Un 60% de les peticions d'ajuda van ser per cobrir necessitats de manutenció i el 40% restant d'habitatge. El president de l'entitat gestora de l'equipament -la Plataforma d'Entitats LGTBI de Catalunya-, Joaquim Roqueta assegura que han funcionat sobretot com una porta d'entrada de molts usuaris als serveis socials de l'Ajuntament.

Centre LGTBI de Barcelona

Centre LGTBI de Barcelona

El centre, que compleix el seu segon any des que es va posar en marxa, no ofereix ajuts directes per cobrir necessitats bàsiques, per exemple, però sí que fa de pont amb serveis especialitzats i acompanya els usuaris per garantir que les seves necessitats són ateses.

Més demanda dels menors

Durant el confinament s'han quadruplicat les atencions a menors d'edat que els responsables del centre atribueixen a l'augment de les necessitats d'acompanyament i socialització durant aquesta etapa, que moltes persones joves LGTBI, han hagut de viure sense la seva xarxa de suport habitual" i en un entorn que, en alguns casos, pot resultar hostil.

Augmenten les ajudes a homes trans i cisgènere

Els casos d'home trans que van acudir a demanar ajuda al centre LGTBI es van duplicar l'any passat i es dupliquen respecte al 2019. Els d'homes cis (cissexual o cisgènere), van augmentar un 23 %. Però, els serveis que han atès més casos són els d'orientació jurídica que s'han multiplicat per sis, seguit per les demandes d'assessorament psicològic que s'han doblat respecte a l'any 2019.

D'entre tots els usuaris el grup d'edat majoritari ha estat, per segon any, el de 31 a 40 anys, que ha suposat el 27% de les atencions, seguit de les persones de 18 a 25 anys (20%), el de 41 a 50 anys (17%), 26 a 30 (15%), 51 a 65 (12%), menors (8%) i majors de 65 anys (1%).

LGTBI-fòbia

Pel que fa a l'atenció per diferents situacions d'LGTBI-fòbia, l'any 2020 s'han atès 20 casos, 8 menys que el 2019. De les 20 persones ateses, la meitat han passat per l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament, amb qui el centre es coordina habitualment perquè és qui fa de "porta d'entrada" davant aquest tipus de discriminacions. L'altra meitat han tingut altres abordatges, com la derivació al Servei d'Orientació Jurídica del Centre LGTBI.