La via continuista d'Antoni Cañete derrota l'aposta de l'ANC, Pere Barrios
- L'actual secretari general s'imposa clarament amb un 80 per cent dels vots
- Antoni Cañete: "Els empresaris han apostat per la moderació davant la crispació"
- Els comicis posen fi a 24 anys de mandat de Josep González al capdavant de la patronal
L'actual secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, s'ha imposat amb contundència al candidat d'Eines PIMEC, Pere Barrios, avalat per l'ANC. La candidatura de Cañete ha obtingut més del 80% del suport, amb 3.097 vots, mentre que la de Barrios ha recollit 599 vots. La participació ha estat d'un 45,9%, amb un total de 3.717 vots en representació de 122.000 empreses.
Antoni Cañete: "No hi pot haver ingerències polítiques"
El guanyador de les eleccions , Antoni Cañete, ha celebrat la seva victòria folgada i ha assegurat que els empresaris han apostat per moderació davant la crispació." Han votat per un projecte i un programa, segurament davant oportunismes i desqualificacions", ha dit Cañete, que ha advertit que no hi pot haver "ingerències polítiques" a les institucions.
Antoni Cañete, defensa "canviar el model de governança" de la patronal sota el lema 'Activisme empresarial'. Planteja una candidatura "per a tots", basada en la flexiseguretat per als empresaris de pimes i autònoms, amb capil·laritat i proximitat per als socis del món rural, que busqui la representativitat per a les pimes a nivell també estatal i que ajudi a generar un capitalisme més inclusiu, segons va resumir Cañete en el seu acte final de campanya.
Pere Barrios assumeix la derrota
El candidat d'Eines PIMEC, Pere Barrios, ha reconegut que el seu projecte "no encaixa" a la patronal, ja que els socis han decidit per majoria absoluta donar "continuïtat" a la direcció.
La candidatura independentista, liderada pel també membre de la patronal i vicepresident de la Cambra de Barcelona, Pere Barrios, buscava "canviar el tarannà" de l'entitat.
Eines Pimec acusa la candidatura guanyadora d'irregularitats
La candidatura de Pere Barrios ha criticat l'organització de les eleccions. Ha lamentat les cues que s'han format a l'exterior, que han superat, segons diuen, les dues hores. Carles Teixidor, que ha vingut en nom del grup Focus, ha titllat la situació de "desastre total" i de "falta de respecte cap a la gent".
Abans dels comicis, la candidatura ja havia presentat un escrit d'al·legacions davant la junta electoral de la patronal per suposades "irregularitats" en el procés de comicis. Barrios pretenia "denunciar la falta de seguretat jurídica, desigualtat i irregularitats en el procés" i que la candidatura que considera oficialista --la de Cañete-- treballa des de fa mesos en la campanya, posant els recursos de la institució al servei de la seva candidatura, segons Eines Pimec.
Eleccions inèdites a Pimec
Han estat uns comicis inèdits per la patronal de la micro, la petita i la mitjana empresa de Catalunya. Per primera vegada en la seva història es presentaven més d'una candidatura. Després de 24 anys al capdavant de Pimec, Josep González, va anunciar el 2 de febrer que deixava la presidència quan encara no havia arribat a la meitat del seu últim mandat. González va assenyalar com a dofí a Cañete, que porta des de 2005 com a número dos de l'entitat.
Com ja va succeir a la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va decidir proclamar una candidatura alternativa, EinesPimec, amb Pere Barrios al capdavant, amb una ideologia obertament independentista. Encara que Cañete partia com a favorit per a guanyar, en comptar amb el suport de moltes associacions i gremis que disposen de més d'un vot, la mobilització dels sufragis que ha acabat aconseguint l'ANC ha fet que l'escenari fos molt obert fins a darrera hora.
En principi, els resultats s'havien d'anunciar cap a les set de la tarda, un cop hagués acabat el recompte. Tot i això, el vot delegat dels candidats ha alentit el procediment i les meses electorals de la seu de Barcelona s'han tancat gairebé a les deu del vespre. Els col·legis electorals han estat oberts des de les deu del matí fins a les cinc de la tarda a les seus de la patronal a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Manresa. El resultat s'ha conegut passades les dotze de la nit, més de cinc hores més tard del previst.