Enlaces accesibilidad
Festival d'Animació

La 25a edició d'Animac ofereix un viatge en el temps a través de l'animació

  • El festival s'allargarà fins diumenge en format presencial i fins al 7 de març en línia
  • La pel·lícula irlandesa “Wolfwalkers” enceta el certamen
  • Animac 2021 compta amb tres curtmetratges d'estrena mundial, com “La odisea espeleológica de Sócrates”

Per
L'Animac de Lleida celebra el 25 aniversari amb els 50 millors films d'animació

El festival de cine d’animació Animac de Lleida no es veu aturat per la pandèmia i continua recolzant el cine d'animació un any més. Aquesta 25a edició, que va començar el passat dijous, s'allargarà fins al 28 de febrer en un format presencial, i també ho farà fins al 7 de març en un format en línia. “Enfront de l’obligat canvi de format, celebrem el passat mirant cap a un futur en línia, sense perdre de vista la feliç i imprescindible presencialitat”, ha declarat Carolina López, directora del festival.

L’objectiu d’aquesta edició és oferir un viatge pel passat, present i futur del cine d’animació. D’aquesta forma, el festival oferirà al públic la visualització d’un total de 181 pel·lícules que inclouen 9 llargmetratges, 169 curtmetratges i una sèrie, una mostra que ressalta per ser una de les més veteranes. La Llotja i el CaixaForum de Lleida seran els elegits per la projecció física de les obres cinematogràfiques, mentre que la reproducció digital s’establirà a través de la plataforma digital Filmin.

Adaptació a la virtualitat

La directora de l'Animac, Carolina López, ha coincidit que, tot i que la 25a edició de la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya s'ha hagut d'adaptar a la situació de pandèmia, la indústria no s'ha vist tan afectada. A més, ha recordat que des de fa anys i gràcies a la tecnologia, un animador, il·lustrador o guionista pot treballar des de casa perquè es passa moltes hores davant de la pantalla i perquè la majoria de produccions es fan en col·laboració amb diversos països.

“Wolfwalkers” enceta el certamen

Entre els llargmetratges que es podran veure aquest any a l’Animac, ressalta la presència de la pel·lícula irlandesa “Wolfwalkers”, que serà l’encarregada d’obrir el festival de cine. Tracta sobre una noia que està aprenent a ser caçadora i que viatja a Irlanda amb el seu pare per acabar amb l’última manada de llops. Tot canvia quan estableix un vincle d’amistat amb una noia d’una misteriosa tribu. Està escrita i dirigida per Tom Moore i Ross Stewart i ha rebut un premi per part de Cartoon Saloon.

Frame del llargmetratge Wolfwalkers, que inaugura la 25a edició de l'Animac

Frame del llargmetratge Wolfwalkers, que inaugura la 25a edició de l'Animac

També es podran veure pel·lícules revelació com, entre altres, la polonesa “Kill It and Leave This Town”, dirigida per Mariusz Wilczynski, i “Hayop Ka!”, una pel·lícula filipina de Avid Liongore que s’estrenarà per primera volta fora del continent asiàtic i que va ser presentada en fase de projecte en Animac Incubator fa dues edicions.

Els curtmetratges destaquen al festival

Les pel·lícules de breu duració ocupen un lloc destacat al programa d’Animac. Directors de cine experimentats com Paul Bush, SAM o Eric Oh presentaran els seus últims treballs de la mà de talents emergents com Carla Pereira, Matisse González o Carmen Córdoba. Animac 2021 compta amb tres curtmetratges d'estrena mundial, com “La odisea espeleológica de Sócrates” (Mèxic, 2020), dirigit per Aria Covamonas; “Mido te les instrumeaux” (França, 2020), de Roman Guillanton, i “Trazo critico. Contaminación” (Espanya, 2020). A més, seran estrenes interncionals els films “Liza” (França, 2020), de Bastien Dupriez; “Good Night Mr. Ted” (Espanya, 2020), de Nicolas Solé, i “Des papillons dans le ventre” (França, 2020), de Miriam Lazrak.

En total, divuit dels films que es podran veure en aquesta edició del certamen seran estrenes a Espanya, entre les quals destaquen els curtmetratges “Trona Pinnacles” (França, 2020), de Mathilde Parquet; “Opera” (Corea del Sud i Estats Units, 2020), de Erick Oh; “Coincés” (França, 2020), de Masa Avramovic, i “Ennui” (França, 2020), de Timothey Delhaize, Alexis Maerten-Lammin, Gabriel Richaud i Aurélia Tron.

Animac Campus amb accent Pixar

L'espai dedicat als estudiants de cine i animació del festival, anomenat Animac Campus, està marcat en aquesta edició per la presència de Pixar. Els assistents podran gaudir d'invitats com el director Lee Unkrich, qui ha guanyat un Òscar i que, després de 15 anys en la productora, ha dirigit “Coco” i “Toy Story 3”. També comptarà amb la presència de Daniel López Muñoz, dissenyador de personatges a 'Soul' i 'Up', entre altres.

Cartell de la 25a edició de l'Animac

Cartell de la 25a edició de l'Animac

Aquesta edició especial de l'Animac rep homenatge al director japonès Satoshi Kon (1963-2010), ja que és considerat com "una de les grans ments de l'anime" i és autor de pel·lícules de culte com "Perfect Blue", "Millenium Actress", "Paprika" i la sèrie "Paranoia Agent".