Enlaces accesibilidad
Desmarcats

Miguel Illescas: "Els escacs són com un diàleg"

  • Miguel Illescas és un gran mestre internacional d'escacs i vuit vegades campió d’Espanya. Ara es dedica a ensenyar l'esport de la seva vida
  • Entrevista al Desmarcats, amb Marc Martín | La 2 i Ràdio 4

Per
Desmarcats - Miguel Illescas, gran mestre internacional d'escacs

El gran mestre internacional d’escacs Miguel Illescas va arribar a ser un dels trenta millors jugadors del món. I també el malson de Kaspárov. S’ha enfrontat amb 12 campions mundials. Ara es dedica a ensenyar.

¿Com s’entrena a un jugador d’escacs?

“Al llarg dels anys ha canviat molt, abans anàvem amb entrenadors i analistes i avui en dia van amb un portàtil. Ens entrenen sobretot estudiant l’estratègia, les partides dels altres. Som gent que tracta d’endevinar el futur. La partida d'escacs és com un diàleg, si ets capaç de tenir l'empatia i endevinar els plans del rival, tens un gran avantatge".

aaqa

Com més aviat millor

Miguel Illescas defineix la seva ment com quadriculada perquè basava el seu joc amb la voluntat de superar el desavantatge que portava amb els soviètics. "Jo no tenia escola, o el feies amb molta urpa o no tenies possibilitat de competir".

El vuit vegades campió d’Espanya va començar a jugar als escacs als vuit anys, “una edat tardana per ser campió del món”. L’estadística diu que una bona edat per començar a jugar són els quatre o cinc anys. “Els escacs són com un llenguatge, si tu aprens un idioma als trenta ho pots dominar bé, però mai com una persona que ho ha après de petit”.

aaqa

Deep Blue vs Kaspárov

Miguel Illescas va participar en la creació de Deep Blue, la màquina que tenia com a propòsit guanyar al campió de món d'escacs Kaspárov. Una experiència que defineix com a fascinant. “Va ser un repte perquè en aquest moment tothom pensava que les màquines eren ximples i això va donar pas a una gran evolució de la intel·ligència artificial”.

aaqa