El Govern i l'Ajuntament de Barcelona escenifiquen la unitat institucional contra la violència al carrer
- La meitat dels detinguts dissabte estan relacionats amb grups anarquistes i 5 són italians
- Els Mossos registren dues naus ocupades a Canet de Mar i Mataró on vivien dos dels detinguts
- Els empresaris catalans signen un manifest unitari per dir prou als aldarulls
El Govern i l’ajuntament de Barcelona han mostrat aquest dilluns la seva unitat institucional per rebutjar i condemnar la violència en els disturbis contra la presó del raper Pablo Hasel. Totes dues institucions han volgut insistir, després de reunir-se, a demanar calma i advertir, segons l’alcaldessa Ada Colau que “ la violència mai és el camí”.
A la trobada han participat el vicepresident de l’executiu català, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per part del Govern. Per part del consistori a banda de Colau també han assistit el màxim responsable de seguretat, Albert Batlle i l’intendent major de la Guardia Urbana, Pedro Velázquez.
Samper ofereix els recursos necessaris als ajuntaments per protegir les comissaries
Sàmper ha assegurat que totes dues institucions envien un missatge d'unitat institucional i de rebuig a la violència. També ha fet una petició perquè "entre tots és pugui separar l'exercici dels drets fonamentals de va reunir i manifestació dels accions violents". Ha explicat que han convocat l'Ajuntament per conèixer "la visió dels dispositius de seguretat del consistori i posar a disposició de la Guàrdia Urbana tots els elements d'estudi que és puguin fer per protegir els seves comissaries". Una proposta que el Govern també ha fet aquesta tarda a la resta d’ajuntaments on hi ha hagut incidents.
Aquest mateix cap de setmana el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha reclamat "no seguir confonent el dret a manifestació amb la violència extrema".
Precisament, entrevsitat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2, Sàmper ha advertit a la CUP que l'ordre públic no es negocia en la investidura. En aquest sentit, ha lamentat que per part del Govern no s'hagi condemnat prou la violència precisament per no trencar les negociacions.
Colau agraeix la coordinació entre els cossos policials
Per part seva, l'alcaldessa Colau ha destacat la "unitat institucional" entre l'Ajuntament i el Govern per a "rebutjar amb tota la fermesa" els actes de violència i ha demanat a la ciutadania que també els rebutgi "perquè no estan justificats", ja que "la violència mai és el camí", i menys "quan es posa en perill la vida de les persones".
L'alcaldessa ha denunciat que aquest tipus d'actes violents, com l'incendi de la furgoneta de la Urbana o els que hi ha hagut en zones situades prop d'edificis on viu gent, són "molt greus" i poden posar en risc la seguretat de les persones, per la qual cosa "creguin alarma i angoixa" en la ciutadania, que a més ja pateix els efectes de les restriccions pel coronavirus.
Almenys 6 anarquistes estrangers
La meitat dels detinguts dissabte a Barcelona estan vinculats al moviment anarquista. Segons ha explicat Miquel Sàmper, almenys 7 dels 14 detinguts dissabte passat se situen en aquest moviment, que ha tingut una "conducta violenta" durant les protestes proHasel. D'aquestes set persones, cinc són italianes, una francesa i una catalana. Segons el conseller, hi ha "moltíssima gent de diferents grups" entre els convocants i els participants en les manifestacions dels darrers dies però un d'aquests que ha destacat és el de persones que provenen de l'estranger.
Registren dues naus en Canet i Mataró pels disturbis del dissabte
Els Mossos d'Esquadra han registrat aquest dilluns dues naus ocupades a Canet de Mar i Mataró on suposadament vivien dues persones relacionades amb els disturbis del passat dissabte. Els registres han començat a primera hora del matí per ordre judicial, en presència d'alguns dels detinguts dels aldarulls del dissabte. El comissari Joan Carles Molinero, ha explicat que han sol·licitat l'entrada i el registre de les naus "per a intentar detectar l'autoria d'altres persones i localitzar el material que s'està utilitzant per a provocar altercats al final de les manifestacions". En aquest sentit ha apuntat que hi ha un total de 140 persones detingudes a Catalunya, 14 d'elles dissabte passat en la capital catalana, i que "són persones amb un alt nivell d'organització, i des dels Mossos s'està buscant qui hi ha darrere i quines són les diferents organitzacions que hi ha".
CSIF es personarà com a acusació particular contra els responsables d'incendiar la furgoneta de la Guàrdia Urbana
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) es personarà com a acusació particular contra els responsables de la crema d'una furgoneta de la Guàrdia Urbana a Barcelona. El sindicat, majoritari al cos, ha denunciat la "inacció" de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat en els aldarulls violents dels darrer dies. El CSIF ha assegurat que el dispositiu del passat dissabte "no va ser l'adequat" i s'haurien d'haver optat per la dissolució "molt abans" d'arribar a la comissaria. Ha lamentat que s'està donant "impunitat" als violents i ha assegurat que Barcelona "és ja una ciutat sense llei". A més, ha reclamat que s'apliquin criteris policials "i no els criteris polítics als quals estan sotmesos les policies catalanes".
Els empresaris s’uneixen per reclamar actuar sense complexes contra la violència
Clam unitari de l’empresariat català per dir prou als actes de violència de les darreres setmanes. Les patronals Foment i Pimec, associacions de comerciants com Comertia i Barcelona Oberta, o la Federació Espanyola d'Agències de Viatges, són algunes de les prop d'un centenar d’organitzacions que han signat un manifest on exigeixen a la Generalitat i als ajuntaments "actuar sense complexes” i “exercir la seva autoritat” per "recuperar la pau i la convivència als carrers".
El sector empresarial de Catalunya prepara precisament pel dia 4 de març a Barcelona un gran acte de rebuig dels actes vandàlics i per a reclamar que es posi el focus en la defensa de l'activitat econòmica.