Enlaces accesibilidad

Salut demana ampliar fins als 65 anys l'edat límit de la vacuna d'AstraZeneca

  • Argimon defensa que "immunològicament" la reacció és a la mateixa en una persona de 64 o de 55 anys
  • Les persones vacunades amb dues dosis no es consideraran contactes estrets
  • La Generalitat desplegarà 20 punts de vacunació massiva a tot Catalunya

Per
Salut defensa que immunològicament, la reacció és a la mateixa
Salut defensa que immunològicament, la reacció és a la mateixa

La Generalitat ha demanat per carta al Ministeri de Sanitat que la vacuna d'AstraZeneca es pugui administrar també a les persones d'entre 55 i 65 anys, com a mínim. Ara mateix, la vacuna només s'està administrant a les persones de fins a 55, però països com el Regne Unit, la posen sense límit d'edat. A França s'acaba d'aprovar que la rebin els que en tenen fins a 75 i a Itàlia el llindar són els 65 anys. Un estudi elaborat a Escòcia, a més, ha demostrat que la incidència del vaccí d'AstraZeneca no varia gaire en aquestes franges d'edat. Per tots aquests motius, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat que s'ampliï el límit d'edat.

El raonament en el qual es basen és que "immunològicament, la reacció és a la mateixa en una persona de 64 o de 55 anys. Asseguren que s'està privant a molta gent d'una vacuna eficaç. Creu que no té cap sentit que es pugui posar la vacuna a una mestra de 30 anys i a una de 62 no.

La vacunació avança

A Catalunya la xifra acumulada de vacunacions és de 658.508 i, d'aquestes, 191.073 persones ja han rebut la segona dosi. La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha insistit en el fet que a les residències s'està aconseguint una cobertura molt alta. Assegura que un 94% dels usuaris ja tenen la primera dosi i un 88% en tenen les dues completes.

El nombre de sanitaris infectats també ha disminuït notablement i a l'Hospital Vall d'Hebron només s'han detectat 7 casos en els darrers dies.

Nou protocol de residències

Un dels canvis més destacats del nou protocol de residències que es començarà a aplicar aquesta setmana inclou que les persones vacunades amb les dues dosis ja no seran considerades contactes estrets, el que suposarà acabar amb els aïllaments per aquest motiu.

Vacunació massiva en grans espais

Aquest dilluns, el Departament de Salut ha estrenat una nova estratègia per alleugerir la pressió als CAP i ha començat a vacunar els col·lectius essencials en grans espais. A Manresa, han escollit l'espai firal; fins dijous unes 200 persones hi rebran diàriament la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca, entre els quals hi ha els cossos especials, sanitaris i docents.

La Generalitat calcula que s'instal·laran 20 punts de vacunació massiva a tota Catalunya. A partir de dijous, els recintes firals de Vic i Igualada es convertiran també en punts de vacunació. Salut preveu que, a partir d'aquest dia, l'arribada de noves trameses permetrà doblar la xifra de vacunes administrades diàriament.

La soca britànica ja representa el 60% dels casos

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que la variant britànica és la predominant actualment a Catalunya i ja representa el 60% dels casos. La brasilera i la sud-africana estan presents, però assegura que "els casos es poden comptar amb els dits de la mà".