Enlaces accesibilidad
Diputació Permanent del Parlament

Aragonès defensa els Mossos i s'obre a debatre canvis quan hi hagi Govern

  • El vicepresident confirma que la jove que va perdre l'ull va ser per una bala de foam
  • L'oposició retreu al líder d'Esquerra intentar sumar a la CUP al seu futur Govern
  • Sàmper no veu "sa" debatre ara sobre els Mossos i demana escoltar experts

Por
El vicepresident Pere Aragonès obre les portes a un canvi del model policial quan hi hagi Govern

El Vicepresident del Govern, Pere Aragònes, ha sortit aquest dimecres al Parlament en defensa dels Mossos d’Esquadra i la resta de cossos de seguretat per la seva actuació davant els actes vandàlics de les darreres dues setmanes. Ha condemnat “sense pal·liatius” els disturbis violents per les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasel però ha advertit que “la violència mai es el camí”.

Aragonès ha reconegut, això sí, que s’han d’abordar les “causes” de fons que motiven el “malestar social” de les mateixes: “No podem tancar els ulls” davant la precarietat i les desigualtats fruit de la crisi econòmica i social”. “No podem deixar la solució en mans dels forces policials” ha advertit. Després de remarcar que és “mes necessària que mai la formació d’un Govern” s’ha mostrat obert a “parlar del model d’ordre públic i introduir si cal modificacions a través del consens parlamentari”.

Aragonès confirma que la jove va perdre l'ull per una bala de foam

El vicepresident de la Generalitat admès que les investigacions dels Mossos d'Esquadra sobre la pèrdua d'un ull d'una jove durant les protestes ratifiquen que va ser provocada per l'impacte d'un projectil de foam llançat per la policia catalana. "A mesura que va avançant la recerca es va confirmant que és conseqüència de l'actuació policial", ha afirmat en el torn de rèplica al Parlament, on ha comparegut sobre els disturbis dels últims dies. Aragonès ha dit que el compromís del Govern i dels Mossos és que aquesta investigació es completi el més ràpid possible per a poder aclarir els fets i establir les "mesures de reparació que estiguin a l'abast".

Retrets de l’oposició per intentar sumar la CUP al Govern.

El líder de Ciutadans en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha reclamat a Aragonès que en les negociacions amb la CUP "no posi damunt de la taula el cap dels Mossos". Igual d’explícita ha estat la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, que li ha exigit deixar l'ambigüitat en relació amb els disturbis i triar entre "Mossos o CUP", perquè "els dos no pot ser", una intervenció que Aragonès, en la rèplica, ha equiparat a la disjuntiva que planteja el PP a Pedro Sánchez quan l'insta a estar "o amb la Policia o amb Podemos".

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha anunciat que proposarà retirar les subvencions als partits i entitats "que no condemnin de manera expressa la violència" i ha reptat al PSC a "trencar tots els acords" municipals segellats amb la CUP. Per part seva, la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat que no es criminalitzi als joves per les manifestacions violentes i ha apostat per un Govern progressista que atalli l'arrel dels problemes.

També el diputat de la CUP Vidal Aragonès ha rebutjat que "es criminalitzi als joves i a les mobilitzacions" i ha reclamat a ERC que "sigui realment d'esquerres". El líder d'ERC en el Parlament, Sergi Sabrià, ha defensat anar "fins al final" en la recerca sobre possibles males praxis per part dels Mossos, mentre que el cap de files de JxCat, Albert Batet, ha traslladat el seu suport a la policia catalana i ha agraït la "celeritat" de la conselleria d'Interior a l'hora d'investigar els fets que van portar a la pèrdua d'un ull d'una manifestant.

Sàmper no veu "sa" debatre ara sobre els Mossos i demana escoltar experts

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha avisat de la seva banda al Parlament que "no és bo, ni sa, ni saludable" debatre ara sobre el model policial a Catalunya, i ha demanat que sigui el Parlament qui en la pròxima legislatura abordi la qüestió de manera "serena i tranquil·la".

Sàmper reclama al Parlament no justificar les accions de violència als carrers | Sergi Bassolas - Ràdio 4

La intervenció de Sàmper ha consistit en un recorregut cronològic per les diferents mobilitzacions, que han deixat un saldo final de més de 41.000 manifestants, 27 ferits, 136 detinguts i 73 agents de l'ordre lesionats, així com 375 contenidors cremats, 152 locals comercials danyats i 25 danys d'un altre tipus.

Sàmper assegura que va ser "impossible" mediar amb els organitzadors les concentracions

El conseller d'Interior ha assegurat aquest dimecres que va ser "impossible" mediar amb els organitzadors de les concentracions de protesta contra l'empresonament del raper Pablo Hasel perquè no van trobar cap interlocutor en l'altre costat. "L'àrea de mediació va intentar trobar interlocutors, però ha estat impossible del tot, durant aquests 13 dies, poder mediar amb els que convocaven aquestes manifestacions", ha sostingut en la seva compareixença en la Diputació Permanent per a donar explicacions sobre aquestes concentracions i els aldarulls derivats..