Enlaces accesibilidad

Judici a la Sindicatura Electoral de l'1-O: demanen 2 anys i 9 mesos de presó

  • Els líders independentistes donen suport als 5 síndics del referèndum a l'entrada de la Ciutat de la Justícia
  • Prop d'una trentena de juristes han aplaudit formant un passadís als membres de la Sindicatura Electoral

Por
Els líders independentistes donen suport als 5 síndics del referèndum

Aquest dimecres comença el judici contra els cinc membres de la Sindicatura Electoral, l'òrgan que havia de vetllar perquè el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017 es fes amb garanties jurídiques.

La Fiscalia els acusa d'usurpació de funcions i desobediència, i demana penes de fins a 2 anys i 9 mesos de presó, inhabilitació per exercir càrrecs públics i també multes.

Els síndics acusats són els professors de dret Marc Marsal i Josep Pagès, els catedràtics Jordi Matas i Tània Verge i l'advocada Marta Alsina.

D'aquest judici, que s'ha ajornat 3 vegades, se n'encarrega el jutjat penal número 11 de Barcelona, i està previst que entre aquest dimecres i aquest dijous declarin els 5 acusats i 18 testimonis i quedi vist per a sentència.

L'independentisme veu un nou atac

Prop d'una trentena de juristes han aplaudit formant un passadís als membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O i els han rebut a la seva arribada al judici.

L'independentisme veu el judici contra la Sindicatura com un nou atac amb més "força" pel resultat del 14-F. Partits i entitats sobiranistes reivindiquen la "valentia" per mantenir el rumb cap a l'autodeterminació.

ANC creu que representa una vulneració de drets

La presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat que el judici acabarà "anul·lat pels tribunals internacionals" per la "vulneració de drets" que representa, igual que la resta de "causes" contra l'independentisme.

Artadi creu que "la repressió actua amb més força"

La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha sostingut que "la repressió actua amb més força i contundència" després que els partits independentistes superessin el 50% dels vots en les eleccions del 14 de febrer.

Torra: "Que no ens venguin més taules de diàleg"

L'expresident de la Generalitat Quim Torra també s'ha manifestat i ha apel·lat a la "necessitat urgent" d'una "amnistia" per a les causes obertes contra l'independentisme i ha demanat a l'Estat que no "vengui" "més taules de diàleg que no serveixen per a res".

Vilalta veu un "atac a la llibertat acadèmica i d'expressió"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha qualificat aquest dimecres d'"atac a la llibertat acadèmica i a la llibertat d'expressió" que es jutgi els membres de la Sindicatura, i ho ha emmarcat en una peça més de la causa que, en la seva opinió, hi ha contra l'independentisme.

Mauri lamenta el "nou judici polític"

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha lamentat el "nou judici polític" i ha defensat que el que van fer, des de la seva condició d'acadèmics i professors d'universitat, va ser permetre que es pogués celebrar el referèndum.