Enlaces accesibilidad
Sumari BarçaGate

Bartomeu va ser l'ideòleg de la trama, segons el sumari del BarçaGate

  • TVE accedeix al sumari del 'BarçaGate' que xifra en fins a 1,2 milions el perjudici econòmic al FC Barcelona
  • I3 Ventures va elaborar una llista negra de periodistes i de l'entorn blaugrana

Per
Bartomeu i Masferrer assenyalats en el sumari del BarçaGate

TVE ha tingut accés al sumari del cas 'BarçaGate' que apunta que l'expresident del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, seria l'ideòleg de la contractació d'un empresa per monitoritzar les xarxes socials de club. I que la seva mà dreta, Jaume Mesferrer, en va ser l'executor. En tots dos casos, extralimitant-se en les seves funcions i ocultant la contractació a l'òrgan de govern de l'entitat.

Alguns treballadors del propi club van declarar que havien detectat importants desviacions pressupostàries, fraccionades en pagaments de 16.500 euros mensuals destinats, entre altres, a la reputació digital de la Masia. Per això, asseguren, van demanar explicacions a club, en considerar que aquests preus estaven totalment fora de mercat.

Segons els Mossos d'Esquadra el "el perjudici" causat al Futbol Club Barcelona pels seus exdirectius pel ‘Barçagate’ oscil·la entre un mínim de 843.300 i un màxim de 1,2 milions d'euros. Segons el sumari, existeix "un últim perjudici" per al Barça que "prové directament de la gestió deslleial i els seus efectes". No obstant això, afegeixen els Mossos, el conjunt total de diners abonats en el transcurs de les tres temporades al grup Nicestream "per un servei de monitoratge i en paral·lel per un ús presumptament particular en xarxes socials ascendeix a 2,3 milions".

Contractes fraudulents amb 8 empreses

En el sumari de l'anomenat 'BarçaGate' taambé recull el modus operandi del suposat entramat .Segons els Mossos, els investigats van utilitzar fins a 8 empreses que redirigien els diners als comptes de l'empresa I3 Ventures per dificultar la identificació la destinació final. Algunes d'aquestes empreses tenen seus a cases particulars o solars deshabitats. Els suposats contractes fraudulents sempre eren inferiors a 200.000 euros per evitar els controls financers de club.

Diners del club en benefici particular

Per a la policia catalana, els fets investigats "poden tenir cabuda en l'anomenada corrupció en els negocis, en funció de les diferents contraprestacions o possible benefici de qualsevol tipus que haguessin pogut percebre els directius, administradors, treballadors o col·laboradors" del Barça "a canvi d'adjudicar aquest contracte al marge dels procediments establerts".

Pro aquest motiu, els Mossos dedueixen que "s'hauria utilitzat diners del club amb finalitats presumptament particulars (en benefici personal), en clau particular, amb continguts difamatoris sobre persones contràries a la direcció del club i en perjudici del patrimoni de la pròpia entitat".

Policía en el Camp Nou

Imagen de archivo de los Mossos entrando en el Camp Nou. EFE

El BarçaGate deixa al descobert desviaments de diners, simulacions de despeses i llistes negres | JOSEP CAPEL - Esports Migdia / Ràdio 4

Mossos creuen es van simular com a despeses de la Masia 192 mil euros

Els Mossos d'Esquadra creuen que l'FC Barcelona hauria simulat com a despeses de la Masia per a la seva reputació digital 192.000 euros del Barçagate fraccionats en 16.500 euros mensuals, que es van ingressar en l'empresa Tantrasoft, pertanyent al conglomerat dirigit per Carlos Ibáñez del qual també forma part I3 Ventures.

L'atestat policial també apunta que el director de la Masia, Xavier Martín, va declarar en la instrucció que va demanar explicacions al febrer de 2020 a Óscar Grau, el director general del Barça, però aquest el va remetre a Bartomeu i Masferrer. L’expresident blaugrana no va saber explicar perquè aquestes despeses que “no apareixien al pressupost”.

Imagen de archivo de La Masia del FC Barcelona.

Imagen de archivo de La Masia del FC Barcelona. FCB

Llista negra de periodistes i l’entorn blaugrana

L'empresa I3 Ventures, contractada pel FC Barcelona, va elaborar una llista negra de periodistes crítics amb la junta directiva de Josep Maria Bartomeu i de membres de l'entorn del club blaugrana que va ser exposada en un correu intern el 7 de juny de 2018. Segons apareix en l'atestat policial hi ha cinc periodistes (Jordi Costa, Gerard Romero, Frederic Porta, Xavi Torres i Oriol Domènech) i un programa de ràdio ('El Club de la Mitjanit' de Catalunya Ràdio) que apareixen com a contraris a Bartomeu per a I3 Ventures.

De Jordi Costa, presentador del programa 'Tot Costa' de Catalunya Ràdio', es considera que "critica permanentment a Bartomeu i a la junta, i és indepe". Sobre Antoni Bassas, periodista del diari Ara i actual mà dreta de Víctor Font en la seva candidatura per a presidir el Barça, s'especifica que "la seva dona va ser acomiadada per Barto".

Font, Roures i Minguella entre els assanyalats

Del mateix Font es diu que té "falta de coneixement, fons d'inversió, no sap de futbol, és propietari d'un mitjà (si ets l'amo d'un mitjà clarament tens interessos conflictius)". Sobre el fundador del Grup Mediapro, Jaume Roures, I3 Ventures escriu: "Parlar que és part de les màfies del club (fer un informe de les màfies del club?), que Roures va participar en tots els processos de corrupció del club (baixar-li el to al tema independentista, no esmentar que sigui independentista per a no fer que els independentistes facin costat cegament a corruptes, per exemple)".

I respecte al representant de jugadors Josep Maria Minguella, qui recentment va formar part de la precandidatura d'Emili Rousaud, s'explica que té "zero credibilitat, és un comissionista, quan ho van botar va posar al seu fill en el seu lloc creient que Barto és ximple". A més, en la llista apareixen altres noms de l'entorn blaugrana com Albert Roura, exdirector de comunicació del Barça i actual director de comunicació de la candidatura de Víctor Font; Xavier Sala Martín, vicepresident econòmic durant el mandat de Joan Laporta; Maria Elena Fort, directiva de Laporta i actual membre de la candidatura de l'expresident; i el mateix Laporta.