Enlaces accesibilidad
Acte unitari

L'empresariat català s'uneix per reclamar el final de la violència als carrers

  • 250 associacions exigeixen a Generalitat i ajuntaments exercir l'autoritat “sense complexes per recuperar la pau”
  • La Cambra de Comerç de Barcelona es queda fora del manifest per "les connotacions polítiques"
  • Els empresaris reclamen 50 mil milions en ajudes directes per recuperar l’economia

Per
Acte unitari de l'empresariat catala per reclamar la fi de la viòlencia

Més de 250 associacions empresarials i socials de Catalunya han decidit alçar aquest dijous la veu contra la violència als carrers arran de les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasél. Després d'haver patit importants pèrdues econòmiques per les destrosses i els saquejos dels últims dies, han presentat un gran acte unitari celebrat a l’Estació del Nord de Barcelona un manifest amb el lema “Ja n’hi ha prou, centrem-nos en la recuperació”.

Els empresaris insten el nou Govern a dialogar i evitar la confrontació

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat al futur Govern de Catalunya que compti amb el món empresarial, tingui com a prioritat "aixecar l'economia i recuperar la lleialtat institucional" i que "doni exemple de diàleg i pacte" i no de "confrontació". Sánchez Llibre ha traslladat aquestes peticions als partits amb responsabilitat de formar el pròxim govern català durant la clausura de l'acte unitari empresarial organitzat a Barcelona per a condemnar la violència viscuda als carrers de Barcelonal. Al mateix temps, s'ha mostrat convençut que "els radicals antisistema no podran mai amb la força d'una ciutat i d'un país, que vol guanyar el futur amb treball, pau i cohesió social".

Els empresaris aixequen la veu contra la violència als carrers | CLIMENT SABATER - Edició Migdia / Ràdio 4

Foment i Pimec al capdavant

La iniciativa, liderada per les patronals Foment del Treball i Pimec, reuneix a pràcticament tots els gremis i associacions relacionades amb el turisme i el comerç, al costat d'una àmplia representació del món cultural i de la gran empresa. El manifest, que compta amb el suport també de la societat civil, reclama la "immediata negociació i subscripció d'un pacte de país per a la recuperació econòmica i social de Catalunya", entre forces polítiques, administracions i entitats civils, al cap d'un any marcat per la crisi de la covid-19. Exigeix a més a la Generalitat i als ajuntaments que "exerceixin la seva autoritat democràtica i les seves responsabilitats sense complexos a fi de recuperar la pau i la convivència als nostres carrers".

Acte unitari d’autoafirmació de l’empresariat català

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que l'esdeveniment suposa un acte d’autoafirmació per posar en valor el pes dels empresaris i la societat civil davant els futurs governants de Catalunya.

Els signants expressen "la seva enorme preocupació pels aldarulls, actes de violència, destrosses de béns públics i privats i saquejos que s'han produït", sobretot a Barcelona, la capital catalana i la ciutat més perjudicada per la difusió internacional de les imatges de l'ocorregut als seus carrers. Fruit d'aquesta consternació, demanen al Govern, a tots els partits i al nou Parlament que es constitueixi que doni "el màxim suport als cossos de seguretat" i, en particular, als Mossos d'Esquadra.

La Cambra es queda al marge del manifest unitari del món empresarial

La Cambra de Comerç de Barcelona ha decidit finalment no adherir-se al manifest consensuat pel món empresarial català per considerar que té "connotacions polítiques", encara que ha enviat una representació a l'acte celebrat aquest dijous. La presidenta en funcions de la Cambra, Mònica Roca, ha justificat aquesta posició afirmant que "nosaltres defensem el teixit empresarial, que és a qui ens devem, i per això anirem, però no compartim aquest manifest íntegrament". "Aquest manifest té connotacions polítiques en les quals no volem entrar", ha subratllat.

50 mil milions en ajudes directes

Al mateix temps, insten a formar un nou executiu català "sense dilacions" i que aquest sigui "estable, cohesionat i actiu", amb un objectiu principal en l'horitzó: la recuperació econòmica de la crisi provocada per la pandèmia tal i com reivindicava el president de PIMEC, Antoni Cañete al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2. Els empresaris i associacions de l'àmbit social i cultural es dirigeixen també al Govern espanyol per a demanar-li que concedeixi, "de manera immediata", 50.000 milions d'euros d'ajudes directes a les empreses, autònoms i sectors més afectats per la pandèmia per a "salvaguardar" l'economia.

Antoni Cañete: "Demanem un Govern fort i uns pressupostos amb sensibilitat econòmica"