Un de cada quatre espanyols ha sentit por de morir per la Covid-19
- Segons el CIS, la por a morir és més elevada entre les dones (28,3%) que els homes (18,4%)
- El 41,9% ha notat problemes de son i el 51,9% afirma haver-se sentit cansat
- Els resultats s'han obtingut mitjançant 3.000 entrevistes realitzades entre el 19 i 25 de febrer
La pandèmia de Covid-19 continua passant factura a la salut mental de les persones. Un estudi realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) revela que durant la pandèmia el 23,4% dels espanyols ha sentit "molta o força por" de morir per la Covid-19. La xifra mostra que s'ha reduït el nombre de gent que se senti així respecte als resultats de l'estudi del novembre passat, quan la xifra se situava en el 58,4%.
Els resultats també assenyalen que un 61,2% dels espanyols se sent més preocupat ara per la seva salut que abans. L'enquesta està basada en una mostra representativa de la població amb més de 3.000 entrevistes i es va realitzar entre el 19 i 25 de febrer. L'objectiu de l'estudi és mostrar les conseqüències de la greu crisi de salut pública que va esclatar fa un any sobre la salut mental.
Les dones tenen més por a morir
La por de morir és més elevada entre les dones (28,3%) que els homes (18,4%). Per edat, la franja que més ha sentit la por de morir per la Covid-19 és la de 55 a 64 anys, que representa el 26,2% del total. La xifra de persones que senten por de la mort augmenta si es tracta d'un familiar o ser estimat (un 68,6% del total). A més, un 72,3% reconeix haver sentit preocupació per si algú proper es contagiava.
Els joves, qui més han plorat
Quant a la pregunta referent a si els enquestats han plorat o no durant la pandèmia per motius relacionats amb la Covid-19, un 35,1% afirma que sí. Per edat, els joves d'entre 18 i 24 anys són els que més reconeixen haver plorat (42,8%).
Problemes de son i cansament
A més, un 41,9% dels ciutadans ha tingut problemes de son. El 51,9% s'ha sentit cansat o amb poca energia i un 38,7% ha tingut mals de cap, entre altres problemes com dolor d'estómac, dolor en braços, cames o articulacions, marejos i dolor d'esquena.
Canvis en el comportament dels nens
S'han reflectit també canvis en el comportament dels nens i adolescents. Un 52,2% dels pares que tenen fills menors d'edat amb els quals han conviscut durant la pandèmia han notat canvis en la manera de ser dels seus fills. El CIS afegeix que d'aquells que han notat algun canvi en el comportament dels seus fills o néts convivents, un 72,7% assegura que han notat canvis d'humor; un 78.6% canvis en els hàbits de vida, i un 30,4% canvis en el somni.
Ansiolítics i antidepressius
Segons es desprèn de l'sondeig, des que va començar la pandèmia un 6,4% dels espanyols ha anat al'psicòleg o al psiquiatre per algun problema, sobretot trastorns depressius o d'ansietat, i al 5,8% de la població els van prescriure psicofàrmacs, com ansiolítics, antidepressius i reguladors de la son.
“Ansiolítics, antidepressius i reguladors de la són els medicaments més prescits“
El "trastorn ansiós" va ser el més comú per a aquests pacients, amb un percentatge de l'43,7%, al costat del depressiu, que reconeix el 35,5% de manera que tots dos agrupen un 79,2% de les patologies mentals. Els medicaments prescrits pels especialistes per tractar aquestes malalties van ser majoritàriament ansiolítics (58,7%), antidepressius (41,3%) i reguladors de la son (21,2%).